Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Κουρεύουν και τους χαμηλοσυνταξιούχους


Το Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε τα νέα κριτήρια για τους δικαιούχους. Μετά τον τερματισμό του Σχεδίου για χαμηλοσυνταξιούχους το κράτος χαμηλώνει τον πήχη του ορίου φτώχιας, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι της επιπρόσθετης σύνταξης να μένουν εκτός σχεδίου.


Στη δίνη της οικονομικής κρίσης και οι συνταξιούχοι και ακόμη χειρότερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Συγκεκριμένα μετά την κατάργηση του διπλού σχεδίου στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα - ένα δινόταν από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και το δεύτερο από το Υπουργείο Οικονομικών - νέο σφοδρό κτύπημα έρχεται να τους πλήξει. Αυτή τη φορά το κτύπημα δίνεται από τη μείωση του ορίου φτώχιας, που είναι το κριτήριο για παροχή της μικρής σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως ανακοινώθηκε, πλέον το όριο της φτώχιας έχει οριστεί στις 10.324 ευρώ για μονήρες νοικοκυριό και στις 15.486 ευρώ για νοικοκυριά με δύο άτομα.

Την ίδια ώρα, όμως, η Κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευσή της για παροχή του πασχαλινού επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, με μόνη διαφορά πως τα κριτήρια αυτήν τη φορά είναι πιο αυστηρά. Δηλαδή, έπεσε σχεδόν κατά το ήμισυ το ύψος των εισοδημάτων των συνταξιούχων με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των χαμηλοσυνταξιούχων που τα τελευταία πέντε χρόνια λάμβανε το επίδομα, φέτος να μην το δικαιούνται. Βάσει ανακοίνωσης της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά για δικαιούχους του επιδόματος ανέρχονται στις €13.390 (ένα άτομο) και €20.085 (δύο άτομα) ετησίως, που ήταν το 2012, μειώνονται δηλαδή σε €6.500 και €9.750 αντίστοιχα.

Να υπενθυμίσουμε όμως και με πόση ευκολία δίνονταν τόσα χρόνια τα πασχαλινά και χριστουγεννιάτικα επιδόματα σε αλλοδαπούς, που ήταν και λήπτες βοηθήματος από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς ο κακοδιαχειρισμός τον οικονομικών μας θεμάτων σε όλους τους τομείς, άδειασε τα ταμεία του κράτους ενώ γέμισε τις τσέπες των πολιτικών μας και των εταίρων τους. Και επειδή ο λόγος είναι για τα επιδόματα, εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να προχωρήσουν σε τομές στα επιδόματα που δίνονταν στον κάθε αλλοδαπό που ερχόταν στην Κύπρο και αιτήτουν πολιτικό άσυλο, όμως όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα τους στήριζαν για τους δικούς τους αλλότριους σκοπούς.

Το ότι μειώθηκε το όριο της φτώχειας είναι και αυτό κάποιο από τα μέτρα που επιφέρει η Τρόικα και η υποδούλωση της πατρίδας μας στους διεθνείς τοκογλύφους. Όλα αυτά δεν τα έβλεπε κανένας από τους πεφωτισμένους κοινοβουλευτικούς πολιτικούς μας ηγέτες, που έστρωναν χαλί για να έρθουν στην Κύπρο με την εγκληματική αδιαφορία τους για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που ήταν εμφανέστατα στον ορίζοντα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις