Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Ο γεωπολιτικός μας περίγυρος έχει πάρει φωτιά και ο Ελληνισμός κοιμάται, χαμένος στον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή που σε Ελλάδα και Κύπρο έχουμε μείνει στον οικονομικό μας μικρόκοσμο και στην "ανάγκη" για εξασφάλιση της οικονομικής μας δόσης από τους διεθνείς τοκογλύφους, αδυνατούμε σαν Ελληνισμός να παρακολουθήσουμε τις συνταρακτικές εξελίξεις στην γειτονιά μας. Οι εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες που αντικαθιστούν καθεστώτα όπως του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και του Καντάφι στην Λιβύη, με αντίστοιχα φιλοϊσλαμικά καθεστώτα που έχουν πολύ καλούς δεσμούς με το κόμμα του Ερντογάν, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας με την προσπάθειά της να κλείσει το Κουρδικό ζήτημα και την ίδια στιγμή η εξέγερση μερίδας σουνιτών στην Συρία κατά του Άσαντ. 

Θα σταθούμε στο παρών άρθρο λίγο στην εμφύλια διαμάχη που συγκλονίζει τα τελευταία χρόνια την Συρία καθώς για αυτήν θα έπρεπε να υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς από την στιγμή που στην Συρία το 10% περίπου είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Μάλιστα ένα κομμάτι αυτών αποκαλούνται "ρουμ"-ρωμιοί, δηλαδή αποτελούν κατάλοιπο της βυζαντινής κυριαρχίας στην Συρία. 

Οι χριστιανοί της Συρίας ήταν διαχρονικά φιλικοί με το καθεστώς Άσαντ καθώς παρά τις τερατολογίες των δυτικών ΜΜΕ, ο Άσαντ είχε εγκαταστήσει μια ανεκτική κοινωνία ως προς τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες στην χώρα του. Άλλωστε και ο ίδιος προέρχεται από την μειονοτική ομάδα των Αλεβιτών (θρησκευτική αίρεση του ισλάμ) η οποία είναι πολύ πιο ανεκτική και προοδευτική από άλλα μουσουλμανικά δόγματα. 

Ο Άσαντ όμως είχε διαπράξει το θανάσιμο αμάρτημα για τους δυτικούς να αποτελεί μέρος της αμυντικής συμμαχίας του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα ήταν από τους τροφοδότες της λιβανικής Hezbollah και της παλαιστινιακής Hamas που αποτελούν το μακρύ χέρι του Ιράν και την δικλείδα ασφαλείας του για κάποια απάντηση προς το Ισραήλ, σε περίπτωση που το τελευταίο χτυπούσε τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Οι δυτικοί σωστά έκριναν πως αν έπεφτε το καθεστώς Άσαντ ο ανεφοδιασμός της Hesbollah και της Hamas θα ήταν πολύ πιο δύσκολος, αναπόφευκτα θα μείωνε την ισχύ του Ιράν και την δυνατότητά του για αξιόπιστα αντίποινα κατά του Ισραήλ

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι για την ανατροπή του Άσαντ δεν ήταν άλλοι από τους όπου γης τζιχαντιστές. Χρηματοδοτούμενοι από Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία, υποστηριζόμενοι ακόμα και από την Γαλλία την Βρετανία και τις ΗΠΑ, τα παρακλάδια της Al Qaida συσσωρεύθηκαν στην Συρία για ακόμη ένα "ιερό πόλεμο". Ως γνωστό τα φυράματα αυτά όταν περνούν από περιοχές που κατοικούν "άπιστοι", είτε αυτοί είναι Σιίτες ή Κούρδοι ή Αλεβίτες ή χριστιανοί, εφάρμοζαν τις μεθόδους που τόσο καλά γνωρίζουν...

Παράδειγμα είναι η πρόσφατη απαγωγή του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Γρηγορίου Yohanna Ibrahim η οποία συντελέστηκε πριν από λίγες μέρες. Οι πληροφορίες λένε πως οι δύο μητροπολίτες απήχθησαν από ενόπλους στα Συροτουρκικά σύνορα και πως πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν ο οδηγός και ο διάκονος του μητροπολίτη. 

Μητροπολίτης Χαλεπίου Πάυλος
Μια άλλη σημαντική εξέλιξη ήταν η εμφάνιση μετά από δύο χρόνια συγκρούσεων μια πρώτης πολιτοφυλακής από χριστιανούς στην Συρία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από ειδησεογραφικά πρακτορεία στις πρώτες συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών πολιτοφυλακών και ισλαμιστών της Al Qaida, ξέσπασαν στην πόλη Ζντειντέτ Άρτους που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Δαμασκού και έχει πολύ έντονο το χριστιανικό στοιχείο. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 44 αντάρτες και 77 πολίτες, στην πλειοψηφία τους χριστιανοί, ενώ σκοτώθηκαν και 38 στρατιώτες. 

Δυστυχώς αν και όλα αυτά συμβαίνουν στην γειτονιά μας, ο Ελληνισμός αδυνατεί να πράξει οτιδήποτε και παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις. Η δε Τουρκία από την πρώτη στιγμή της κρίσης προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρίση για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή και να έχει λόγο στην μετά-Άσαντ εποχή. Ευτυχώς μέχρι τώρα οι εξελίξεις δεν της βγαίνουν όπως θα ήθελε. Ως πότε όμως Ελλάδα και Κύπρος θα βασιζόμαστε στην "τύχη" για την εξάσκηση της εξωτερικής πολιτικής της;


Κωνσταντίνος Δημητρίου
Στέλεχος Ε.ΛΑ.Μ
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δημοφιλείς αναρτήσεις