Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Γραφεία Χρυσής Αυγής: «1 Απριλίου 1955 – Η έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου»


«1 Απριλίου 1955 – Η έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου»
1 Απριλίου 2013, στην καθιερωμένη συνάντηση των μελών του Μετώπου Νεολαίας, ο Συναγωνιστής Γιαλουρίδης Ανδρέας και άλλοι συναγωνιστές από Κύπρο, με αφορμή την επέτειο των 58 ετών από την έναρξη του ένοπλου ηρωικού αγώνα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, εναντίον του Άγγλου κατακτητή, πραγματοποίησαν ομιλία σχετική με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας.

Η ομιλία ξεκίνησε με μια διεξοδική αναφορά στις επικρατέστερες εκδοχές ονοματοδοσίας της νήσου και στην καίριας σημασίας γεωστρατηγικής της θέσης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία δικαιολογεί και τον χαρακτηρισμό της ως «Σταυροδρόμι τριών Ηπείρων». Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην ελληνικότητα των κατοίκων της νήσου και στην φυλετική τους συνέχεια, καθώς το πρώτο φύλο που μετέβει εκεί ήταν το Αρκαδικό, ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά φύλλα, καταρρίπτοντας τον μύθο περί Φοινικικής, Αιγυπτιακής ή Σημιτικής καταγωγής. Επιπλέον, ο ομιλητής αναφέρθηκε σε σημαντικούς φιλόσοφους και ιατρούς, εκ Κύπρου προερχόμενους, των οποίων η συμβολή κρίνεται βαρυσήμαντη τόσο για την Αρχαία Ελληνική Ιστορία, όσο και για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά, εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται: ο Κλέαρχος ο Σολεύς μαθητής του Αριστοτέλη, ο Εύδημος,  ο Ζήνων ο Κυτιεύς, ο Δημώναξ, ο Κράντωρ, ο Περσαίος ο Κυτιεύς κ.α.
Έπειτα, ακολούθησε ιστορική αναδρομή αναφορικά με τις εισβολές και τις λεηλασίες που δέχτηκε η νήσος Κύπρος από την περίοδο που μετατραπεί σε Ρωμαϊκή κτήση έως την τουρκική εισβολή του έτους - ντροπή 1974, η οποία οδήγησε στην διχοτόμηση του νησιού, με την παράνομη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος του από την Τουρκία, πάντα λόγω γεωπολιτικών, στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων.
Ωστόσο, κεντρικό σημείο της ομιλίας αποτέλεσε η αναλυτική έκθεση των γεγονότων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο, οδηγώντας στην έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από τους Κύπριους Αγωνιστές και στην ίδρυση της οργάνωσης ΕΟΚΑ, υπό την αρχηγεία του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή.
Το 1950, ενώ η Μεγαλόνησος αποτελεί αποικία των Άγγλων, η Κυπριακή Εκκλησία οργανώνει και διεξάγει μεγάλο δημοψήφισμα, όπου περίπου το 96% του Κυπριακού λαού ψηφίζει την ένωση της νήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Τα αποτελέσματα γνωστοποιούνται στη Βρετανική κυβέρνηση και στην Ελληνική Βουλή, ενώ δεν βρίσκουν κανένα αντίκρισμα σε καμιά από τις δυο πλευρές. Η επιθυμία των Κυπρίων αδελφών μας για ένωση και το αίσθημα για ένοπλο επαναστατικό αγώνα ωριμάζει, θεριεύει και αναζωπυρώνεται στην ψυχή και την συνείδηση τους, ώσπου το 1954 μετατρέπεται σε έτος ορόσημο, μετά την καταλυτική άρνηση του ΟΗΕ στην αίτηση της Ελλάδος για αυτοδιάθεση της Κύπρου.
Στον Κυπριακό λαό έχει γίνει πλέον καταφανές ότι η λευτεριά θα επιτευχθεί μόνο με αίμα, και έτσι ξεκινάει ο παλλαϊκός ξεσηκωμός. Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής οργανώνει και ιδρύει το 1955 την ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), την οποία στελεχώνουν Ελληνοκύπριοι, με πάγιους στόχους της την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, την εθνική της αυτοδιάθεση και την πολυπόθητη ένωση της με την Ελλάδα. Έχοντας συλλάβει ήδη από πολύ νωρίς την ιδέα της ένοπλης δράσης ξεκινάει τον επικό απελευθερωτικό αγώνα, με τη μορφή ενός πολέμου τόσο ορθόδοξου, όσο και ανορθόδοξου, με αξεπέραστη στρατηγική ικανότητα, γεγονός που καταμαρτυρείται από την μέχρι πρόσφατη διδασκαλία στις Η.Π.Α, των συγκεκριμένων τεχνικών και της «γραμμής» που ακολούθησε.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί η άρτια οργάνωση της ΕΟΚΑ και η σιδηρά πειθαρχία που διέκρινε τα μέλη της, ώστε να μην παρεκκλίνουν από τον στόχο τους και για αποφυγή τυχόν λαθών, που θα μπορούσαν να στοιχίσουν στην έκβαση του αγώνα. Με συγκεκριμένη μελέτη όσον αφορά στη δομή της, γινόταν χρήση «συνδέσμων» για λόγους ασφαλείας και εξασφάλισης της ομαλής διεξαγωγής του ένοπλου επαναστατικού αγώνα, που σημαίνει ότι απευθείας επαφή με τον στρατηγό Διγενή δεν είχε κανείς. Ο οπλισμός της ομάδας, αν και αρχικά ήταν περιορισμένος, στη συνέχεια υποβοηθήθηκε σημαντικά με την αποστολή οπλισμού από την Αθήνα, την οποία προωθούσαν έμπιστα άτομα του στρατηγού, ενώ πραγματοποιούνταν κατασκευή όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών σε ειδικά εργαστήρια, την οποία κάλυπτε άκρα μυστικότητα.
Η νήσος χωρίστηκε σε 12 Τομείς. Επικεφαλής του κάθε Τομέα ήταν ο Τομεάρχης, ο οποίος λάμβανε εντολές απευθείας από τον Αρχηγό, ενώ την δομή των τομέων καθόριζε σε γενικές γραμμές ο στρατηγός Διγενής. Περίπου 20 εξειδικευμένες ομάδες αποτελούσαν τον ευρύτερο «αντάρτικο μηχανισμό», τις οποίες στελέχωναν κατά βάση ομάδες καταδρομών, αλλά και ιατρικό προσωπικό για τη φροντίδα των τραυματιών. Ζωτικό κομμάτι στις τάξεις των ανταρτών κατείχε η νεολαία (ΑΝΕ – Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ), τόσο η μαθητική, όσο και η εξωσχολική, της οποίας βασική μέριμνα ήταν η υποβοήθηση των μάχιμων ομάδων, η αναπλήρωση δημιουργούμενων κενών, η συμπλήρωση νέων θέσεων στις μάχιμες ομάδες και η τόνωση – εξύψωση του Εθνικού και Αγωνιστικού φρονήματος του λαού.  Ωστόσο, ο λαός είχε την υποχρέωση να υποβοηθάει και να στηρίζει τον ένοπλο αγώνα και τους αντάρτες με όποιον τρόπο μπορούσε, ακόμα και με την παραχώρηση του οπλισμού που οι κάτοικοι διέθεταν.
Οι Άγγλοι προβαίνοντας στην πάγια τακτική τους, αυτή του  «διαίρει και βασίλευε», παροτρύνουν μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής να εναντιωθούν στον Ελληνοκυπριακό Αγώνα και στην δράση του Διγενή και των ανταρτών του, ώσπου λίγο αργότερα, και ενώ η τουρκική πλευρά δρα ως υποστηρικτής του Άγγλου κατακτητή, σχηματίζεται αντίστοιχη τουρκική αντάρτική ομάδα, δολοφονώντας πλήθος ελληνοκυπρίων και ενωτικών, με στόχο να καμφθεί το ηθικό των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.
Παρά τις μάταιες προσπάθειες Άγγλων και Τούρκων να ανακόψουν τη δράση των ανταρτών, το εθνικό φρόνημα των τελευταίων αντί να κάμπτεται, ολοένα και δυναμώνει, δείχνοντας απαράμιλλη ανδρεία και αυτοθυσία.  Με μοναδικό ηρωισμό και αυταπάρνηση,  και με εξαιρετικές πολεμικές τακτικές, δολιοφθορές, φόνους Άγγλων αξιωματικών και ενέδρες πετυχαίνουν καίρια χτυπήματα στον εχθρό, πλησιάζοντας προς τον τελικό στόχο. Παρά τα αμέτρητα και βάναυσα βασανιστήρια που δοκιμάζουν οι ελληνοκύπριοι αγωνιστές, αψηφούν το θάνατο, κατατροπώνουν μια ολόκληρη αυτοκρατορία και ο αγώνας τους βρίσκει δικαίωση στην τελική ΝΙΚΗ, υπογράφοντας ταυτόχρονα το Κυπριακό Ηρωικό Έπος του 1955-1959.
Ένας αγώνας ένοπλος σαν και αυτόν της ΕΟΚΑ, ενάντια σε μια τέτοια υπεράριθμη δύναμη, κατέρριψε την έννοια του ανέφικτου, με μοναδική κινητήριο δύναμη την φλογερή Πίστη στις Αξίες και στα Ιδανικά του Έθνους και της Πατρίδας, κατορθώνοντας να συνθλίψει παγκοσμίως το γόητρο της Αγγλικής αυτοκρατορίας.
Σε ένα από τα πλέον πετυχημένα αντάρτικα όλων των εποχών, μετουσιώνοντας την Ιδέα του Έθνους και την Αγάπη για την Πατρίδα σε Ηρωική πράξη, κερδίζεται ο αποικιοκρατικός αγώνας, θέτοντας τέλος στην καταπίεση και την τρομοκρατία του αγγλικού ζυγού. Και ενώ την Αγγλοκρατία που δοκίμασε το μαρτυρικό νησί, ακολουθεί η απελευθέρωση του, το προδοτικό πολιτικό κατεστημένο της εποχής (κυβέρνηση Καραμανλή, Μακάριος) με την υπογραφή της εκτρωματική συνθήκης Ζυρίχης – Λονδίνου, ιδρύουν την Κυπριακή Δημοκρατία, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την επερχόμενη προδοσία της Μεγαλονήσου. Η συνθήκη της υποτιθέμενης «ανεξαρτησίας» εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα αγγλοαμερικανικά συμφέροντα, δίνοντας ταυτόχρονα στην Τουρκία το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) και το δικαίωμα της επεμβάσεως, γεγονός που δημιούργησε ξεκάθαρα τα εχέγγυα της Τουρκικής Επεμβάσεως και καταστροφής το 1974.
Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής με τη δράκα των Αγωνιστών του έδωσαν ένα μήνυμα σε λαό και σε αγωνιστές. Είτε με την προσφορά της ίδιας τους της ζωής στην πατρίδα, είτε πέφτοντας νεκροί στα πεδία των μαχών, είτε ξεψυχώντας από τα βασανιστήρια και τους απαγχονισμούς, συνειδητοποιημένοι από την αρχή ότι ο ένοπλος αγώνας τους έμοιαζε με τρέλα που οδηγούσε μαθηματικά στο θάνατο, κατάφεραν να περάσουν στη συνείδηση μας ότι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΘΥΣΙΕΣ!
Σήμερα που η Κύπρος μας, το ακριτικό αυτό φυλάκιο του Ελληνισμού και τα αδέλφια μας, μάχονται ξανά για την ίδια τους της υπόσταση, ενάντια στην οργανωμένη επίθεση ξένων τοκογλύφων και παγκόσμιων εξουσιαστών, δηλώνουμε για ακόμη μια φορά ότι τασσόμαστε στο πλευρό τους και συμμετέχουμε στον αγώνα τους. Και ενώ αυτό το κομμάτι του Έθνους μας στενάζει ακόμη κάτω από την ξένη, βάρβαρη, κατοχή του αιώνιου εχθρού, παραμένοντας ανολοκλήρωτο δίχως την πολυπόθητη ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα, βροντοφωνάζουμε ότι: Η ΚΥΠΡΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

 Ομιλία γραφεία Τ.Ο. Πειραιά 

Ομιλία γραφεία Τ.Ο. Αλίμου

Ομιλία - Μέτωπο Νεολαίας

Δημοφιλείς αναρτήσεις