Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Πάλι προσπαθούν να "λύσουν" το Κυπριακό οι Financial Times


Δεύτερο άρθρο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εντός λίγων ημερών συστήνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ως μοχλό πίεσης επί της Λευκωσίας για πρόοδο στο διπλωματικό πεδίο αναφορικά με το Κυπριακό.

Ο συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων της βρετανικής εφημερίδας Τόνι Μπάρμπερ γράφει ότι οποιαδήποτε μέθοδος και αν επιλεγεί ως βάση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, η έκτακτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί συνιστά για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την καλύτερη ευκαιρία για να ξεπεραστεί η διαίρεση του νησιού.

«Το περίγραμμα της διευθέτησης είναι ξεκάθαρο: μια διζωνική ομοσπονδία με κοινή ιθαγένεια και συμβιβασμοί στο εδαφικό και το περιουσιακό», αναφέρει ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία, υπό τα Ηνωμένα Έθνη, φαινόταν επιτεύξιμη το 2004 όταν οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν το σχέδιο Ανάν. «Αλλά οι Ελληνοκύπριοι, βέβαιοι για την ένταξή τους στην ΕΕ ανεξαρτήτως του πώς θα ψήφιζαν απέρριψαν το σχέδιο», συμπληρώνει ο Τόνι Μπάρμπερ.

Κατά την άποψη του συντάκτη των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να πουν στους Ελληνοκυπρίους, με τρόπο φιλικό μα σταθερό, ότι η οικονομική βοήθεια απαιτεί πρόοδο επί μιας διπλωματικής διευθέτησης».

Στη συνέχεια ο συντάκτης σχολιάζει ότι ίσως οι Ευρωπαίοι δουν ότι κρούουν ανοιχτές θύρες, καθώς ο κ. Αναστασιάδης, επικρατέστερος για την Προεδρία, είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν.

«Όμως το κυπριακό έλος είναι βαθιά πολιτικό», συνεχίζει το άρθρο. «Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε οικονομική διάσωση τον περασμένο Ιούνιο, αλλά η κύρια επιδίωξή του έκτοτε ήταν να μην είναι ο Πρόεδρος που υπέκυψε στους αναπόφευκτα επαχθείς όρους της διάσωσης».

Ο συντάκτης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ κοιτά προς τις βουλευτικές εκλογές του 2016 και τις προεδρικές του 2018, «υπολογίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα έχουν ως τότε μπουχτίσει τόσο πολύ με την έξωθεν επιβεβλημένη λιτότητα, ώστε να επαναφέρουν τους κομμουνιστές στην εξουσία». Κατά τρόπο βολικό, προσθέτει ο συντάκτης, οι εκλογές του 2018 θα έρθουν μόλις πριν την έναρξη αποκόμισης κερδών από τα αποθέματα φυσικού αερίου.

Το άρθρο της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας καταλήγει με το σχόλιο ότι τα κέρδη των Ελληνοκυπρίων πιθανότατα θα κλείσουν το παράθυρο για επίλυση του Κυπριακού: «Ο κ. Αναστασιάδης και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του έχουν πέντε χρόνια για να πετύχουν μια συμφωνία».

Όλα αυτά τα τόνιζε εδώ και πολύ καιρό το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) και δυστυχώς οι διεθνείς εξουσιαστές καθημερινά έρχονται να επαληθεύσουν τα λόγια μας. Οι πόρτες φυσικά είναι ανοικτές αφού αύριο είναι οι προεδρικές εκλογές και στο πηδάλιο της Κυπριακής "Δημοκρατίας" θα είναι είτε ο ένας ομοσπονδιακός και μνημονιακός, είτε ο άλλος. 
Καλούμε τον κόσμο για άλλη μια φορά να επαγρυπνεί στο ξεπούλημα της πατρίδας μας. Ας γυρίσει την πλάτη στα διάφορα μικροκομματικά και ατομικά συμφέροντα και ας στραφεί στο Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα, την μοναδική αγνή πολιτική φωνή αυτού του τόπου. Ας γίνει το Εθνικό συμφέρων κύριο μέλημα του οποιουδήποτε αν θέλουμε να σώσουμε τον τόπο μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις