Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Επίσπευση των διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο ζητούν οι διεθνείς τοκογλύφοι

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό μνημόνιο ζητούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θεωρώντας ότι η Κύπρος αποτελεί εν δυνάμει απειλή για την ηρεμία που φαίνεται να έχει επέλθει στην ευρωζώνη. 


Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup, Thomas Wieser, δήλωσε χθες ότι η Κύπρος πρέπει να λάβει διεθνή στήριξη πριν το τέλος του Μάρτη, χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο πως θα δομηθεί η δανειακή βοήθεια. 

Αν και οι λεπτομέρειες του μνημονίου δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί, πιστεύει ότι το κυπριακό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση ή κούρεμα καταθέσεων, δήλωσε χθες στο Reuters. 

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, πιθανώς προς το τέλος του δεύτερου δεκαπενθημέρου, θα είναι εύκολα δυνατή η λήψη μιας απόφασης για την Κύπρο» είπε ο κ. Wieser, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο συνεδρίου στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα.

Ο κ. Wieser είπε ακόμη ότι το πακέτο μέτρων θα πρέπει να στοχεύει στη δημοσιονομική πειθαρχία, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σε ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποίησης και στη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε, είναι πέντε μέχρι οκτώ φορές το μέγεθος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. 

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πώλησης κυπριακών τραπεζών στη Ρωσία, ο κ. Wieser είπε ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις για αυτό το θέμα. Ωστόσο, διερωτήθηκε κατά πόσον αυτό είναι εφικτό, για να σημειώσει ότι «είναι μια πιθανότητα». 

«Αν οι ιδιοκτήτες μιας κυπριακής τράπεζας λάβουν μια προσφορά, είμαι βέβαιος ότι θα την εξετάσουν προσεκτικά. Θα ήθελα να πιστεύω ότι τουλάχιστον θα εξεταστεί (από αξιωματούχους της Ευρωζώνης)», είπε. 

Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες δείχνουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κυπριακής κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η οποία άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει από τη μεγάλη αβεβαιότητα του περασμένου έτους. 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling, τόνισε χθες την ανάγκη να ληφθεί σύντομα απόφαση για το θέμα της Κύπρου. 

Σε δηλώσεις του στη Le Figaro, που αναμεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, ο κ. Regling τονίζει ότι «οι αγορές παρακολουθούν στενά το θέμα της Κύπρου. Αν υπάρχει καθυστέρηση, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης», αναφέρει. 

Οι δηλώσεις ευρωπαίων τεχνοκρατών ακολουθούν τη χθεσινή επισήμανση του οίκου Standard and Poor’s ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου. 

Ο οίκος καλεί τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν δράση στο θέμα της Κύπρου για να αποφευχθεί πιθανή αναταραχή στα χρηματοπιστωτικά συστήματα ευάλωτων χωρών. 

Ανάλογες επισημάνσεις έκανε σε αντίστοιχο σημείο προ ολίγων ημερών ο οίκος Moody’s. 

Παρά τις επισημάνσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και οίκων αξιολόγησης, σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχει ακόμα δέσμευση για οριστικοποίηση του κυπριακού μνημονίου το Μάρτιο. 

Το θέμα της Κύπρου ενδέχεται να συζητηθεί στις 4 Μαρτίου, λίγες μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, χωρίς όμως να αναμένεται να ληφθεί απόφαση. 

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η ευρωζώνη δεν πρέπει να βιαστεί στο θέμα της Κύπρου, προτού ξεκαθαρίσει το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η διασύνδεση του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος με το ελληνικό. 

Σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου κρίνουν ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί η δανειακή σύμβαση εντός Μαρτίου, όπως είχε άλλωστε αφεθεί να νοηθεί από ευρωπαίους αξιωματούχους, εκτιμάται ότι θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρία του Eurogroup προς το τέλος Μαρτίου.


Δυστυχώς η Κύπρος οδηγείτε με σταθερά βήματα προς την δανειακή σύμβαση και κανένας από τους συμπατριώτες μας δεν κατάλαβε το τι θα επακολουθήσει, λόγο της απίστευτης προπαγάνδας από τα ΜΜΕ και τα διάφορα πολιτικά κόμματα. Εμείς κρούουμε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε τον κόσμο να επαγρυπνεί.

Δημοφιλείς αναρτήσεις