Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Στο φως δολοφονίες Ελληνοκυπρίων πολιτών από Τούρκους


ΤΟ 1974 οι Τούρκοι έστησαν ενέδρα όχι σε στρατιώτες αλλά σε πολίτες τους οποίους δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι δολοφόνησαν δεκαοκτώ Ελληνοκύπριους οι οποίοι έφεραν πολιτική περιβολή, περιλαμβανομένων και πέντε άοπλων στρατιωτών.
Οι Τούρκοι είχαν οχυρωθεί σε ύψωμα και όταν πλησίασαν οι άμαχοι, άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Από τον καταιγισμό των πυροβολισμών διασώθηκαν τρεις οι οποίοι περιέγραψαν το συμβάν. Ο χώρος ταφής των δεκαοκτώ αγνοουμένων ήταν άγνωστος και όπως ανέφεραν στον «Φ» συγγενείς, διενήργησαν οι ίδιοι έρευνα και εντόπισαν και αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος περιέγραψε τα όσα συνέβησαν και τους υπέδειξε και τον πιθανό χώρο ταφής. Συγγενείς εξέφρασαν παράπονα επειδή ενώ σχετικές πληροφορίες διαβιβάστηκαν εδώ και μερικούς μήνες σε Ελληνοκύπριους που απασχολούνται στο θέμα των αγνοουμένων, δεν επέδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον. Κάλεσαν δε τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ να εξετάσει αν όντως παρατηρήθηκε κωλυσιεργία από πλευράς λειτουργών του γραφείου του. Ο κ. Άριστος Αριστοτέλους, αφού ενημερώθηκε σχετικά, ανέφερε στον «Φ» πως, σύμφωνα με την πληροφόρηση της οποίας έτυχε, η συγκεκριμένη περίπτωση πήρε σειρά και ανέλαβε να επιληφθεί η ΔΕΑ. Πάντως, συγγενείς διερωτήθηκαν γιατί δεν εκλήθη μάρτυρας τον οποίον υπέδειξαν ώστε να δείξει το σημείο στο οποίο φέρονται να δολοφονήθηκαν οι υπόλοιποι της ομάδας κατά τη διαφυγή της.

Εξάλλου, ο κ. Γιαννάκης Τριγκής, εξάδελφος δύο δολοφονηθέντων, διερωτήθηκε γιατί δεν βρήκαν οι υπηρεσιακοί τον μάρτυρα, αφού είχαν και τις καταθέσεις που αφορούσαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, και χρειάστηκε να διενεργήσουν έρευνα οι συγγενείς για να τον βρουν. Τα μέλη της ομάδας επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το Μπέλλα Πάις, όταν διέρρευσαν πληροφορίες ότι την επόμενη θα εισερχόταν στο χωριό ο τουρκικός στρατός. Η ομάδα άρχισε να ανεβαίνει στον Πενταδάκτυλο με σκοπό να φτάσει στο Δίκωμο και από εκεί στην Κυθρέα. Ο κ. Τριγκής ανέφερε πως ενώ ανέβαινε η ομάδα στο βουνό, συνδέθηκε με άλλα άτομα τα οποία επίσης επιχειρούσαν να διαφύγουν. Σε κάποια στιγμή ακούστηκαν παρατεταμένες ριπές αυτομάτων όπλων και όπως πληροφορήθηκαν αργότερα συγγενείς, στην περιοχή δρούσαν Τούρκοι αλεξιπτωτιστές οι οποίοι ρίφθηκαν προηγουμένως.

Αυτά γράφει σήμερα η εφημερίδα "Φιλελευθέρος". Αυτοί είναι που κάποιοι θέλουν να συνάψουμε φιλίες μαζί τους. Αυτοί είναι που κάποιοι τους αποκαλούν αδέλφια μας. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) προς απογοήτευση όλων, δεν ξεχνά. Δεν ξεχνά αυτούς που προκάλεσαν στο λαό μας βιασμούς, δολοφονίες με σκοπό τον πλήρη εξανδραποδισμό των Ελλήνων της Κύπρου.

Να και η απάντηση του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή μέσα στα έδρανα της Βουλής, από την Βουλευτή Ελένη Ζαρούλια.


Δημοφιλείς αναρτήσεις