Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Αθώος ο Ιάκωβος Πατάτσος! Η Τουρκάλα που τον κατέδωσε, παραδέχεται ότι ψευδομαρτύρησε.


Ήταν 23 Απριλίου του 1956, όταν δύο αγωνιστές της ΕΟΚΑ είχαν στήσει καρτέρι κατά ενός προδότη Ε/κ αστυνομικού, ο οποίος υπηρετούσε στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Σεραγίου, μέσα στην τουρκική γειτονιά της Λευκωσίας. Τα ονόματά τους Ιάκωβος Πατάτσος και Γεώργιος Παλαιολόγος, οι οποίοι ανήκαν στο εκτελεστικό της Οργάνωσης.

Η απόπειρα κατά του προδότη αποτυγχάνει, ο Ιάκωβος πέφτει από το ποδήλατό του και ο Τ/"κ" ειδικός χωροφύλακας Νιχάτ Βασίφ προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει. Ο συναγωνιστής του Παλαιολόγος τότε, τον πυροβόλησε για να απελευθερώσει τον Πατάτσο. Στην συνέχεια όμως ένας όχλος από Τ/"κ" έπιασε το Πατάτσο και τον παρέδωσε στους Βρετανούς. Στο δικαστήριο βασική μάρτυρας ήταν μια Τουρκο"κύπρια" ονόματι Εμινέ, η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο Πατάτσος ήταν αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό. Αποτέλεσμα ήταν η καταδίκη του Ιάκωβου Πατάτσου, σε θάνατο δι' απαγχονισμού.

Χθες σε άρθρο της εφημερίδας Πολίτης, του Τ/"κ" αρχισυντάκτη της Αφρίκα Σενέρ Λεβέντ, γίνεται λόγος για τα γεγονότα αυτά και όπως αποκαλύπτει ο αρθρογράφος, η βασική μάρτυρας του αποκάλυψε πως δεν ήταν ο Πατάτσος ο εκτελεστής και πως ψευδομαρτύρησε εναντίον του στο δικαστήριο!

Για να μην έχει λοιπόν κανείς οιανδήποτε αμφιβολία για το ποιόν του "σύνοικου" στοιχείου, σας παραθέσαμε την πιο πάνω ιστορία, όπου οι Τούρκοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να στείλουν έναν αθώο στην αγχόνη, απλά και μόνο επειδή αγωνιζόταν για την πατρίδα του. 

Κωνσταντίνος Δημητρίου 
Στέλεχος Ε.ΛΑ.Μ,
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δημοφιλείς αναρτήσεις