Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Όχι στο μνημόνιο της υποταγής. Εθνική Αντίσταση τώρα στους τοκογλύφους.

Συζητείται από τον Ιούλιο η κάθοδος της τρόικας στην Κύπρο και το μνημόνιο για την "διάσωση" της κυπριακής οικονομίας το οποίο με μανία θέλουν κάποιοι να υπογράψουν. Πώς γίνεται όμως μια οικονομία η οποία από 3 και 4% ανάπτυξη να φτάσει να αναζητάει βοήθεια από την τρόικα; Ποιες ήταν οι αιτίες που η Κύπρος από πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2008 σήμερα εμφανίζει τόσο μεγάλα ελλείμματα;


Σίγουρα την μεγαλύτερη ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της οικονομίας μας σήμερα, φέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και μεταδόθηκε στην Ευρώπη συνεπεία του υπερβολικού δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Η οικονομική αυτή κρίση έφτασε καθυστερημένα και στην Κύπρο, αρχικά λόγω της μείωσης του τουρισμού από τις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Ηνωμένο Βασίλειο) αλλά κυρίως λόγω της κάθετης μείωσης στην αγορά ακινήτων από Ευρωπαίους αγοραστές.

Η μείωση αυτή στην αγορά ακινήτων έφερε την μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και την αύξηση του ελλείμματος το οποίο ξεπέρασε το όριο του 3% που επιβάλλει η συνθήκη δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Η ελληνική κρίση χρέους ήταν ακόμα ένας παράγοντας ο οποίος προκάλεσε την σημερινή κρίση στην Κυπριακή οικονομία. Το Ελλαδικό κράτος για να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες εξέδιδε ομόλογα, στα οποία οι κυπριακές τράπεζες επένδυσαν παρά το υψηλό ρίσκο, λόγω της πολύ μεγάλης απόδοσης που είχαν. Όταν έγινε το κούρεμα του ελληνικού χρέους τότε πολλά από αυτά τα ομόλογα έπεσαν στο μισό της αξίας τους και έτσι εμφανίστηκαν πολύ μεγάλα προβλήματα στις εκτεθειμένες κυπριακές τράπεζες, οι οποίες για να επιβιώσουν πλέον θα χρειαστούν περίπου 10 δις Ευρώ, πάνω από το 50% δηλαδή του ΑΕΠ της Κύπρου (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν: Το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην Κύπρο).

Πρώτη όμως ανάμεσα στις αιτίες της σημερινής άθλιας κατάστασης της οικονομίας μας, είναι η στάση της κυβέρνησης του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Εκτός από τους χειρισμούς που έκανε η κυβέρνηση, επιφέροντας την καταστροφή στο Μαρί και την οικονομική ζημιά που αυτή επέφερε στην Κύπρο, της προσάπτεται η αδυναμία κατανόησης της κατάστασης στην οικονομία, που την οδήγησε στην σημερινή οικτρή κατάσταση. Σίγουρα η κυβέρνηση δεν φταίει για την παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι όμως δικό της το φταίξιμο όταν παρά τα σημάδια ύφεσης δεν προέβη στα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη της οικονομίας. Δεν γίνεται όταν οι προϋπολογισμοί είναι ελλειμματικοί, να δίνονται εκατομμύρια σε επιδόματα για τους Τουρκο"κύπριους" αλλά και τους πολιτικούς πρόσφυγες!

Της καταλογίζεται επίσης πως όταν κατάφερε, και ήταν στα θετικά της κυβέρνησης, να πάρει το δάνειο από την Ρωσία, το κατασπατάλησε σε ένα περίπου χρόνο χωρίς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονταν για να μην μπούμε στον μηχανισμό στήριξης.

Έτσι ήρθε τελικά η τρόικα και από θέση ισχύος πλέον, μας επιβάλλει τους όρους της για να μας δώσει την χρηματοδότηση που χρειαζόμαστε πλέον σαν κράτος για να λειτουργήσουμε. Μια χρηματοδότηση που απ' ότι φαίνεται θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά, όπως ακριβώς την πληρώνουν σήμερα οι Ελλαδίτες αδελφοί μας. Διότι είναι σίγουρο πως τα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα λάβουμε κατ' εντολή της τρόικα, θα φέρουν περαιτέρω οικονομική ύφεση και μαθηματικά θα οδηγηθούμε σε ένα νέο μνημόνιο που θα μας βυθίσει σε ακόμη χειρότερη κρίση.

Το χειρότερο όμως με την τρόικα δεν είναι τόσο τα σκληρά μέτρα που θα ληφθούν για την οικονομία, αλλά η εκχώρηση κυριαρχίας που γίνεται μέσω του μνημονίου. Οι δανειστές θέλουν πίσω τα χρήματα που δανείζουν και γι' αυτό ζητούν εγγυήσεις οι οποίες προέρχονται από την εκχώρηση κυριαρχίας, όπως έγινε και στην Ελλάδα.

Το ψευτοδίλημμα "μνημόνιο ή πείνα" για μας τους Εθνικιστές δεν ισχύει. Η Ρωσία ήταν θετική σε ένα καινούριο δάνειο που θα ήταν εγγυημένη βεβαίως η επιστροφή του. Για ποιο λόγο αυτό θάφτηκε;

Το μνημόνιο θα είναι η καταστροφή της Κύπρου! Δεν είναι άλλωστε μια σατανική συγκυρία, πως την ώρα που επιβεβαιώνονται τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή οι διεθνείς τοκογλύφοι να ζητάνε τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, ως εγγύηση για την παροχή νέων δανείων;

Για τον λόγο αυτό ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλούμε τον Ελληνισμό της Κύπρου σε εγρήγορση. Μόνη λύση μια νέα Εθνική Αντίσταση και ένα μεγάλο ΟΧΙ στους διεθνείς τοκογλύφους, με μπροστάρη το εθνικιστικό κίνημα.


Κωνσταντίνος Δημητρίου
Στέλεχος Ε.ΛΑ.Μ.
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου

Δημοφιλείς αναρτήσεις