Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ και οι μετασεισμοί που πλήττουν και την Κύπρο


Εδώ και αρκετές μέρες η Ελλάδα σείεται στους ρυθμούς των αποκαλύψεων σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ. Για να δώσουμε να καταλάβουν και οι αναγνώστες για τι πράγμα μιλάμε να πούμε την ιστορία αυτής της λίστας. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, παρέδωσε μέσω διπλωματικής οδού, μία λίστα ονομάτων η οποία περιέχει τα ονόματα Ελλήνων οι οποίοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας. Με λίγα λόγια πολλοί από αυτούς τους καταθέτες σίγουρα θα φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα και έχοντας τα ονόματά τους, το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να τους φορολογήσει ακόμα καλύτερα.Η λίστα αυτή δόθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν αυτός ήταν υπουργός Οικονομίας, ο οποίος και δεν το έδωσε όχι μόνο στην δημοσιότητα αλλά ούτε και στις ελεγκτικές αρχές του κράτους. Να σημειώσουμε ότι την περίοδο εκείνη αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ βγήκαν από τις ελληνικές τράπεζες, πολλά από τα οποία κατευθύνθηκαν στην Ελβετία και σε άλλους ασφαλείς καταθετικούς προορισμούς. Ήταν το διάστημα που η Ελλάδα κινδύνευε να φύγει από το Ευρώ, πράγμα που θα έφερνε την αυτόματη μετατροπή των Ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα και την αντίστοιχη ζημιά από την πιθανότατη πτώση της αξίας του. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν η ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και στην ελληνική οικονομία ταυτόχρονα.
Τελικά η λίστα Λαγκάρντ φέρεται να διέρρευσε από ένα δημοσιογράφο, η γνησιότητά της όμως αμφισβητείται από πολλούς. Η δημοσιοποίηση όμως έστω και αυτής της λίστας, έχει αναταράξει τα νερά καθώς οι καταθέτες φέρονται να είναι από όλους τους πολιτικούς χώρους, πλην του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή.
Ας έρθουμε όμως στην ιδιαίτερή μας πατρίδα την Κύπρο, όπου ήδη τα σύννεφα της κρίσης έχουν αρχίσει να σκεπάζουν την οικονομία μας. Πολλές είναι οι φήμες λόγω του ανωτέρω για καταθέσεις οι οποίες φεύγουν από τις κυπριακές τράπεζες και καταλήγουν στο εξωτερικό. Είμαστε λοιπόν περίεργοι να δούμε αν η τωρινή κυβέρνηση, έχει μεριμνήσει για το γεγονός αυτό, την εξαγωγή δηλαδή των πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την κυπριακή οικονομία.
Όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, το κεφάλαιο πάρα πολλές φορές δεν νιώθει να συγκρατείται από αξίες όπως έθνος, πατρίδα, κοινωνική αλληλεγγύη... Έτσι και τώρα όταν βλέπουν πως η κυπριακή οικονομία δεν τους προσφέρει την απαιτούμενη γι' αυτούς ασφάλεια, φεύγουν χωρίς να ενδιαφέρονται για την έλλειψη ρευστότητας που προκαλούν.
Περιμένουμε λοιπόν και την σειρά μας να δούμε να δημοσιεύεται αργά ή γρήγορα μια αντίστοιχη λίστα Κύπρου (και όχι Λαγκάρντ). Μια αντίστοιχη λίστα θα έχει σίγουρα ονόματα από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, σίγουρα όμως δεν θα έχει ονόματα που πρόσκεινται στο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.)!

Δημοφιλείς αναρτήσεις