Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Μια νέα οικονομική κατοχή προ των Πυλών
Τα οικονομικά στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου δείχνουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή οικονομία. Έλλειμμα για το εξάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 615.3 εκατομμύρια Ευρώ και ποσοστό 3.4% του ΑΕΠ. Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας να βρίσκεται στα -2573.5 εκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή εισάγουμε από το εξωτερικό αγαθά αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ περισσότερων από την αξία των εξαγωγών μας. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 10.9% του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή 33 934 εγγεγραμμένοι άνεργοι συμπολίτες μας.


Οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής (των ελαχίστων βιομηχανιών που υπάρχουν) σε συνεχή πτώση, ο οικοδομικός τομέας σε μαρασμό, ενώ ο πρωτογενής τομέας (γεωργία-κτηνοτροφία) και αυτός παραπαίει από τα συνεχή κτυπήματα και την αδιαφορία των κυβερνώντων. Από την άλλη έχουμε τις ημικρατικές εταιρείες, στις οποίες η κακοδιαχείριση και οι κομματικές προσλήψεις, τις έχουν καταστήσει οικονομικά ασύμφορες και μη βιώσιμες ως προς την λειτουργία τους.

Κλασικό παράδειγμα η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, η οποία είχε να αντιμετωπίσει την κακοδιαχείριση και τις κομματικές παρεμβάσεις, τα καταστροφικά αποτελέσματα της έκρηξης στο Μαρί αλλά και ακόμα έναν αστάθμητο παράγοντα, την κυβερνητική φιλοτουρκική πολιτική. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της ΑΗΚ, από το 1974 και εντεύθεν έχει παραχωρηθεί στους Τουρκοκύπριους ρεύμα αξίας 283 εκατομμυρίων Ευρώ. Μόνο για το 2012 υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί Τουρκοκυπρίων ύψους 1 158 243 Ευρώ. Παρόλη όμως την οικονομική ζημιά, η ΑΗΚ συνεχίζει την παροχή του ρεύματος προς τα κατεχόμενα, αναγκάζοντας τους Έλληνες της Κύπρου να πληρώνουν τα σπασμένα.

Η τρόικα και η οικονομική κατοχή

Μπροστά λοιπόν στα αδιέξοδα της οικονομίας μας, η «φιλολαϊκή» κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, κάλεσε την τρόικα για χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του δημοσίου. Τα αντιδυτικά και αντικαπιταλιστικά κηρύγματα μπήκαν για λίγο στο περιθώριο περιμένοντας την αλλαγή σκυτάλης, τον Φεβρουάριο για να ξαναεμφανιστούν στον πολιτικό λόγο του ΑΚΕΛ.

Κάλεσαν λοιπόν την τρόικα στην Κύπρο, αρνούμενοι πιο πριν να λάβουν κάποια μέτρα οικονομικής εξυγίανσης, που θα απέτρεπαν την σημερινή κατάσταση, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Το πάθημα της Ελλάδας και η οικονομική κατοχή που ουσιαστικά έχει επιβληθεί εκεί, για το κυβερνών ΑΚΕΛ δεν έχει καμιά σημασία.

Ήδη κάποια μέτρα που προτίθεται να επιβάλει η τρόικα, έχουν διαρρεύσει για να μετρηθούν οι αντιδράσεις του λαού. Περικοπές μισθολογίων και συντάξεων, κατάργηση του 13ου μισθού, κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ, αύξηση των ορίων αφυπηρέτησης είναι μερικές από τις προτάσεις.

Μέτρα τα οποία θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την κίνηση του χρήματος στην αγορά, μειώνοντας τα έσοδα του δημοσίου από την άμεση και έμμεση φορολογία. Βάζουμε λοιπόν την οικονομία μας σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης παρόμοιο με αυτόν που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα.

Τι προτείνουμε για έξοδο από την κρίση

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις του για έξοδο από την κρίση. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να αποφύγει η Κύπρος, να μπει στα νύχια των διεθνών τοκογλύφων, χάνοντας έτσι την οικονομική και συνεπακόλουθα την πολιτική της ανεξαρτησία.

Θα πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές τομές στον δημόσιο και στον ημικρατικό τομέα, καθιστώντας τους πιο παραγωγικούς, κόβοντας κάποια υπερπρονόμια υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων.
Μαχαίρι πρέπει να μπει και στα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν αλλοδαποί και πολιτικοί πρόσφυγες και τα οποία έχουν καταστήσει την χώρα μας παράδεισο των λαθρομεταναστών. Η ανεργία θα πρέπει να παταχθεί, καταπολεμώντας την παράνομη εργοδότηση και την λαθρομετανάστευση, δίνοντας στους εργοδότες κίνητρα να προσλαμβάνουν Έλληνες αντί για μετανάστες.

Αυτό όμως που θα βγάλει την Κύπρο από την κρίση είναι μια πολιτική ανάπτυξης της οικονομίας. Μια ανάπτυξη που θα καταστεί βιώσιμη μακροπρόθεσμα και θα επιφέρει την αύξηση της συνολικής ισχύος του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος και την προσήλωση της κυπριακής οικονομίας, αποκλειστικά στον τριτογενή τομέα, δηλαδή στις υπηρεσίες και στον τουρισμό.

Πρωταρχικά θα πρέπει να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή την γεωργία και την κτηνοτροφία μας, δίνοντας κίνητρα για την απασχόληση και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την αύξηση της παραγωγής και την μείωση του κόστους. Είναι απαράδεκτο μια χώρα η οποία μετά την τουρκική εισβολή είχε καταφέρει να θρέψει 180 000 περίπου πρόσφυγες με ίδια μέσα, σήμερα να προβαίνει σε εισαγωγή χοιρινού κρέατος για την κάλυψη των αναγκών της.

Έπειτα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στην ανάπτυξη και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας. Θεωρούμε πως υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό στην Κύπρο και τα απαιτούμενα κεφάλαια, για να αναπτυχθούν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (ηλεκτρονικών συστημάτων, ανάπτυξης λογισμικού κτλ), οι οποίες δεν χρειάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό πρώτες ύλες και ανάπτυξη τεραστίων βιομηχανικών συγκροτημάτων.

Σε συνδυασμό με την πιο πάνω πρόταση έρχεται και η αξιοποίηση του τομέα της ενέργειας. Πρώτα με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την δημιουργία υποδομών για την μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης και δεύτερον με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που αναπτύσσονται στα πλαίσια της εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επίσης θα πρέπει να επισπευθούν οι συμφωνίες ηλεκτρικής σύνδεσης της Κύπρου με το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ και της Ελλάδας καθώς και να εξετασθεί η δυνατότητα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ελλάδα και από εκεί την διασύνδεσή τους με άλλους αγωγούς προς Ευρώπη.

Τέλος υποστηρίζουμε την ανάπτυξη για τον τουρισμό, νέων εναλλακτικών τουριστικών πακέτων, μακριά από το πρότυπο των «φθηνών διακοπών» των Βορειοευρωπαίων εφήβων τουριστών, (όπως για παράδειγμα του συνεδριακού και χειμερινού τουρισμού) που θα επιτρέψει την λειτουργία των ξενοδοχειακών μας μονάδων καθόλη την διάρκεια του χρόνου.

Ισχυρή ηγεσία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Για να υλοποιηθούν όμως όλα αυτά χρειάζεται αρχικά αλλαγή πλεύσης και πάνω από όλα αλλαγή νοοτροπίας, σε Ελλάδα και Κύπρο. Η νοοτροπία του «αυτά δεν μπορούν να γίνουν εδώ μέσα» πρέπει να εξαλειφθεί. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την ύπαρξη άξιων ηγεσιών σε Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίες θα έχουν όραμα για το μέλλον της χώρας και όχι να απασχολούνται με το πώς θα γαντζωθούν στην εξουσία.

Ο λαός σε Κύπρο και Ελλάδα αρχίζει να αφυπνίζεται και να στρέφεται στους Εθνικιστές. Σε αυτούς που έχουν τις «ακραίες» λύσεις για τα ακραία και μεγάλα προβλήματα του σήμερα.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δημοφιλείς αναρτήσεις