Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο τύπου (06/10/12) για τα προτεινόμενα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

Την αντιπρότασή της στα μέτρα της τρόικα, έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Μέτρα σκληρής λιτότητας τα οποία παρά τις διακηρύξεις φαίνεται να στοχεύουν την μικρομεσαία τάξη των εισοδημάτων ωθώντας την οικονομία, κατά την άποψη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), σε περαιτέρω συρρίκνωσή της και στην ύφεση.

Συγκεκριμένα θεωρούμε πως δεν έχει γίνει σωστή διαστρωμάτωση για τις αποκοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς από 1000-3500 Ευρώ μειώνονται κατά 9% και από 3501 Ευρώ και άνω 11%. Πιστεύουμε θα έπρεπε να υπήρχε και άλλη διαστρωμάτωση με μεγαλύτερες αποκοπές για τα πιο υψηλά εισοδήματα. Επίσης προτείνεται η περικοπή του ύψους επιδομάτων κάτι το οποίο είναι λανθασμένο και αντιπροτείνουμε την διακοπή παροχής επιδομάτων προς τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Η αύξηση στην κατανάλωση καπνικών και αλκοόλ δεν θεωρούμε ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα καθώς θα μειώσει την κατανάλωση στα συγκεκριμένα είδη. Επίσης η αύξηση του ΦΠΑ θα πλήξει την αγορά και τις μικρομεσαίες οικογένειες, ενώ αντί αυτού θα μπορούσε να επιβληθεί μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας ή κάποιος συνδυασμός των δύο.

Εκτός των καθαρά οικονομικών μέτρων θεωρούμε απαράδεκτη την στάση της κυβέρνησης Χριστόφια και ΑΚΕΛ, η οποία με την πολιτική της, στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής της, κατάφερε να μετατρέψει την κυπριακή οικονομία από ακμάζουσα στο χείλος της στάσης πληρωμών. Ενώ η ίδια η κυβέρνηση αρνήθηκε τόσα χρόνια να λάβει έστω και κάποια υποτυπώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης, μετρώντας το πολιτικό κόστος απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες της κατασπαταλώντας τα χρήματα του δημοσίου. Το εξοργιστικότερο όμως είναι πως ενώ η ίδια η κυβέρνηση κάλεσε την τρόικα στο νησί, τώρα για προεκλογικούς σκοπούς το παίζει αντιμνημονιακή με λαϊκίστικα συνθήματα τα οποία ούτε και η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν πιστεύει.

Δυστυχώς απ' ότι φαίνεται ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ θέλουν να παραδώσουν "καμένη γη", στον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την άλλη έχουμε την ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία χαμένη στα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματά της, θεωρεί πως μόνο με την πλήρη υποταγή στα μέτρα της τρόικα, θα καταφέρει η κυπριακή οικονομία να ανακάμψει. Δεν βλέπουν πως τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα και αλλού, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να βάλουν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο όπου τα μέτρα φέρνουν ύφεση και μείωση των εσόδων, που για να καλυφθούν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα... Η νεοφιλελεύθερη δεξιά είμαστε σίγουροι πως όταν πάρει την εξουσία στα χέρια της θα προκαλέσει το ίδιο ή και χειρότερο κακό από την διακυβέρνηση Χριστόφια.

Για τον λόγο αυτό το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θεωρεί πως ο λαός θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει δυναμικά και τον λαϊκισμό του ΑΚΕΛ αλλά και την υποταγή του ΔΗΣΥ και των νεοφιλελεύθερων στην τρόικα, απορρίπτοντας το μνημόνιο.


Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δημοφιλείς αναρτήσεις