Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Απειλούν οι Αμερικάνοι: ή συνεκμετάλλευση ή πόλεμος


Απειλές κατά της Κύπρου εκτοξεύει μέσω αμερικάνικης εφημερίδας, ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ενέργειας. Πιέζει από την πλευρά του την πλευρά μας να συνεκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφέρει μάλιστα, πως σε περίπτωση που - οι δύο παραδοσιακά σύμμαχοι -  Τουρκία και Ισραήλ τα βρουν τότε ο αγωγός θα περνά κατευθείαν από την Τουρκία, και η Κύπρος δεν θα έχει τίποτα. Το θράσος του δεν σταματά εκεί αφού στη συνέχεια αρθρογραφεί πως οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι τα κοιτάσματα, που βρίσκονται στην ΑΟΖ τους, είναι για δική τους εκμετάλλευση.

Με κάθε τρόπο προσπαθεί να μπλέξει τις ΗΠΑ στο θέμα των κοιτασμάτων αναφέροντας πως δεν είναι μονάχα ζήτημα του Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Με λίγα λόγια, εννοεί πως μόνο η Αμερική μπορεί να εκμεταλλευθεί όπως εκείνη θέλει τα κοιτάσματα μας.

Από την άλλη ο Μάικλ Λι, ανώτερος σύμβουλος στο Γερμανικό Ταμείο Marshall στις Βρυξέλλες ο οποίος ηγείται μελέτες σχετικά με την εξέυρεση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ατυχήματα και εχθροπραξίες. Κλείνοντας, στην ουσία το μάτι, στον τούρκικο δακτύλιο που καιροφυλακτεί.

Όλα αυτά βεβαίως γίνονται γιατί πολύ απλά όπως επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα, τα κοιτάσματα που βρίσκονται δίπλα από την Κύπρο μπορούν να να εφοδιάσουν ολόκληρο το κόσμο με φυσικό αέριο για περίπου ένα χρόνο. Από την πλευρά της η Άγκυρα προειδοποιεί τις εταιρίες που έκαναν προσφορές για τα επιπλέον οικόπεδα με αποκλεισμό. Παράλληλα ανέφερε πως θα στηρίξει το ψευδοκράτος στις εδαφικές του διεκδικήσεις.

Η θέση του λαϊκού εθνικιστικού κόμματος είναι ξεκάθαρη. Καμία συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους. Τέρμα πια η πολιτική του "καλού παιδιού" και του "δεν διεκδικούμε τίποτα". Ότι μας ανήκει είναι δικό μας, και δεν το χαρίζουμε σε κανένα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις