Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Χριστοδουλίδης ΙάκωβοςΓεννήθηκε στο χωριό Αρόδες, της επαρχίας Πάφου, το 1939. Σκοτώθηκε από Άγγλους στις 15 Σεπτεμβρίου 1958, στο χωριό του. Γονείς : Χαράλαμπος Χριστοδούλου και Αθηνά Μιχαήλ. Αδέλφια : Σώζος, Ανδρέας.

Ο Ιάκωβος Χριστοδουλίδης τελείωσε το δημοτικό σχολείο Αρόδων και ήταν τελειόφοιτος του Γυμνασίου Πάφου. Ανήκε στις ομάδες της ΕΟΚΑ με δράση τόσο στο σχολείο του όσο και στο χωριό του.


Ο θάνατός του σχετίζεται με τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν επίθεση της ΕΟΚΑ εναντίον Άγγλων στρατιωτών, στις 12 Σεπτεμβρίου 1958 στο χωριό Γιόλου, της επαρχίας Πάφου. Κατά την επίθεση εκείνη ένας Άγγλος στρατιώτης σκοτώθηκε και τραυματίστηκαν άλλοι δυο. Οι στρατιώτες που κατέφθασαν σε λίγο, επιτέθηκαν εναντίον των κατοίκων πέντε χωριών στη γύρω περιοχή. Τραυμάτισαν πολλούς με λογχισμούς, κτυπούσαν αδιάκριτα με τους υποκόπανους των όπλων τους γυναικόπαιδα και γέροντες και προέβαιναν σε ιεροσυλίες και άλλα έκτροπα, ορμώντας και στα σπίτια κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Μέσα σε εκείνο τον αναβρασμό, στρατιώτες όρμησαν και στο σπίτι του Χαράλαμπου Καλαϊτζή στο χωριό Κάθικας. Εκείνος εξαγριωμένος όρμησε εναντίον τους σκοτώνοντας τρεις, προτού πέσει από τους πυροβολισμούς των υπολοίπων. Στην κηδεία του, όπου ο κόσμος μαζεύτηκε κατά χιλιάδες, ο Ιάκωβος τόλμησε να εκφωνήσει τον επικήδειο και να εξάρει τη θυσία του ήρωα.

Οι στρατιώτες, που επέβλεπαν στην κηδεία, τον επισήμαναν και αργότερα τον ακολούθησαν μέσα στο πλήθος. Στο μεταξύ Άγγλοι στρατιώτες πήραν θέσεις στα υψώματα και σε όλες τις εξόδους του χωριού προς τις Αρόδες, το Στρουμπί και την Πέγεια. Όταν οι κάτοικοι των Αρόδων, πήραν όλοι μαζί, για σκοπούς προστασίας, το δρόμο προς το χωριό τους πεζοί, οι στρατιώτες τους ανέκοψαν και άρχισαν να τους κτυπούν. Εκεί απομόνωσαν τον Ιάκωβο και τον σκότωσαν πυροβολώντας τον.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας του, στις Αρόδες, οι στρατιώτες έριξαν και πάλι πυροβολισμούς, από τους οποίους ένα πρόσωπο πληγώθηκε.

Με τέτοιες άνανδρες πράξεις προσπαθούσαν οι Άγγλοι να κάμψουν το αλύγιστο φρόνημα της νεολαίας και του λαού για ελευθερία.Σήφης
Στέλεχος Ε.ΛΑ.Μ.
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου

Δημοφιλείς αναρτήσεις