Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

Έγγραφο του 1958 από το βρετανικό ΥΠΕΞ για την Κύπρο δόθηκε στη δημοσιότητα


Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα έγγραφο του βρετανικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με το οποίο το 1958 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναφερόμενος στην Κύπρο, είχε κάνει λόγο για «δύο φυλές και δύο διαφορετικά έθνη» επισημαίνοντας ότι το νησί βρίσκεται τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια και μακριά από την Ελλάδα, σύμφωνα με ανταπόκριση από το Λονδίνο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Μακμίλαν είχε δηλώσει επίσης ότι το Κυπριακό είναι δίπτυχο πρόβλημα, πρωταρχικά διεθνές και μερικώς στρατιωτικό και όχι απλώς αποικιοκρατικό.

Στο έγγραφο, που εστάλη από το υπουργείο Αποικιών στον τότε κυβερνήτη της Κύπρου στη Λευκωσία Σερ Χιού Φουτ, ο Μακμίλαν αναφέρει ότι οι Τούρκοι θεωρούν την Κύπρο ως «στρατηγικό κίνδυνο εναντίον τους», υπογραμμίζοντας ότι είναι πραγματικά αδύνατο να εξευρεθεί λύση, εκτός εάν οι Βρετανοί καταφέρουν να φέρουν μαζί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Επίσης, ο Μακμίλαν σημείωνε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι σύμμαχοι της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και πρόσθετε την ανάγκη για λύση, που να είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις