Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Πύρινη κόλαση σε όλη την Κύπρο


Στον Άγιο Σύλα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 10.25 το βράδυ. Η φωτιά κατέκαψε 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα με ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση, σκύβαλλα και χαρουπιές.
Στο Βουνί η φωτιά συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου.


Στην περιοχή Χοιροκοιτίας Βαβατσινιάς, η πυρκαγιά βρίσκεται επίσης εκτός ελέγχου. Παρόλα αυτά υπό έλεγχο τέθηκε το μέτωπο προς την Σκαρίνου για αυτό δόθηκαν οδηγίες προς τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι οποίοι νωρίτερα είχαν οδηγίες να εκκενώσουν την περιοχή. 

Οι δυνάμεις τις πυροσβεστικής δίνουν άγρια μάχη με τις φλόγες και με το πρώτο φως αναμένεται να επιστρέψουν στη μάχη και όλα τα πτητικά μέσα. 
 
Στις φλόγες η Κύπρος.
Τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές ξέσπασαν στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού. Στο έλεος της φωτιάς ο Κάτω Δρυς και η Σκαρίνου, κοινότητες οι οποίες εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους, ενώ σε κίνδυνο τέθηκαν ανθρώπινες ζώνες. 
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε λίγο μετά τις 13:00, μεταξύ των χωριών Χοιροκοιτίας και Βαβατσινιάς και καίει σε Λεύκαρα – Σκαρίνου και Κάτω Δρυ. Οι κάτοικοι του χωριού Κάτω Δρυς εκκένωσαν το χωριό, καθώς οι φλόγες μπήκαν στην κοινότητα και έφτασαν σε σπίτια. Ευτυχώς η ρίψη ειδικού αφρού από τα πτητικά μέσα απέτρεψε τα χειρότερα. 

Αργά το βράδυ διατάχθηκε επίσης η εκκένωση της Σκαρίνου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εκκένωση του χωριού διατάχθηκε προληπτικά, καθώς ενδεχόμενη αλλαγή της φοράς του ανέμου ενδέχεται να απειλήσει το χωριό.
Οι πυροσβέστες δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η φορά του ανέμου αλλάζει συνεχώς. Νέες εστίες δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία αλλαγή της φοράς του ανέμου, ενώ η φωτιά κινείται προς το Mοναστήρι του Αγίου Μηνά.
Η κυκλοφορία στο δρόμο Σκαρίνου - Πάνω Λεύκαρων απαγορεύτηκε, λόγω του πυκνού καπνού.Κινδύνευσαν πολίτες και πυροσβέστες
Οι ίδιοι οι πυροσβέστες κάνουν λόγο για πρωτοφανή πυρκαγιά, από την οποία έχουν κινδυνεύσει τόσο οι ίδιοι όσο και πολίτες.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, πολίτες και ομάδα πυροσβεστών με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής, Μάρκο Τράγκολα, κυκλώθηκαν από τις φλόγες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν θανάσιμο κίνδυνο. Κατόρθωσαν να σωθούν την υστάτη, κάποιοι εξ αυτών με ελαφρά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πυροσβεστικής, λόγω του ισχυρού ανέμου, η φωτιά θα μαίνεται ανεξέλεγκτα τουλάχιστον μέχρι τις πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λίζα Κεμιτζή,  στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάζονται 20 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δύο οχήματα από το Τμήμα Δασών και από την Πολιτική Άμυνα.

Στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με ρίψεις νερού και εφτά ελικόπτερα, από τα οποία τα δύο είναι της Αστυνομίας, το ένα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα δύο των Βρετανικών Βάσεων και τα δύο του Τμήματος Δασών

Χειροπέδες σε 57χρονο
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ΤΑΕ Λάρνακας, η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από συγκεκριμένο χωράφι στη Χοιροκιτία. Η αστυνομία πέρασε χειροπέδες στον 57χρονο ιδιοκτήτη του χωραφιού, ο οποίος φέρεται να καψάλιζε χόρτα, προκαλώντας την μεγάλη πυρκαγιά.  Ο ίδιος πάντως αρνείται εμπλοκή.


Κοινότητες χωρίς ρεύμα
Την ίδια στιγμή, χωρίς ρεύμα βρίσκονται κοινότητες κοντά στην περιοχή που μαίνεται η πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Γιάννη Τσουλόφτα, εκτός ηλεκτροδότησης βρίσκεται η Βαύλα η λάγια και ένα κομμάτι της Κοινότητας Κάτω Δρυς.

Νωρίτερα, τόσο τα προαναφερόμενα χωριά, όσο και μέρος των Λευκάρων, και μεμονομένες
γεωργικές υδραντλίες στην ευρύτερη περιοχή της Χοιροκιτίας, είχαν τεθεί εκτός ρεύματος, ωστόσο το ηλεκτρικό επανήλθε μετά από επέμβαση των συνεργείων της ΑΗΚ.

Η Αρχή ανακάλεσε προσωπικό της, το οποίο και θα εργάζεται όλο το βράδυ για αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Σημειώνεται ότι η παροχή ηλεκτρισμού γίνεται από δίκτυο, που βρίσκεται σε περιοχή κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Άλλες τρείς πυρκαγιές σε Βουνί, Ύψωνα και Αβδελερό
Στο μεταξύ άλλες τρείς πυρκαγιές ξέσπασαν το απόγευμα σε δασική περιοχή στο Βουνί, πίσω από τη βιομηχανική περιοχή Ύψωνα (Αγίου Συλά).  Οι πρώτες δύο  πυρκαγιές  μαίνονται ανεξέλεγκτες, ενώ υπό έλεγχο τέθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα η Πυρκαγιά στο Αβδελερό.

Στο κέντρο διαχείρισης της Πυροσβεστικής επικρατεί αναβρασμός, ενώ έχουν ανακληθεί όλοι οι πυροσβέστες.


Δημοφιλείς αναρτήσεις