Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Αγωγές κατά των Άγγλων από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ


Πενήντα δύο χρόνους μετά το τέλος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, οι αγωνιστές δεν ξεχνούν και ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της αγγλικής κυβέρνησης. Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών καλεί όσους αγωνιστές βασανίσθηκαν να επικοινωνήσουν με το Σύνδεσμο, έτσι ώστε να περιληφθεί το όνομά τους στην αγωγή.
Στόχος του Συνδέσμου Αγωνιστών δεν είναι φυσικά οι αποζημιώσεις, αλλά να βγάλουν στη φόρα και να δώσουν ένα γερό χτύπημα στα θεμέλια του βρετανικού κράτους για τα δεινά που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί στον ελληνισμό. Μάλιστα οποιαδήποτε έσοδα από τυχόν αποζημιώσεις θα διατεθούν σε πολίτες και ιδρύματα που τα έχουν ανάγκη.
Οι αγωνιστές που βασανίστηκαν από τους Άγγλους ξεπερνούν τον αριθμό των 3.000 ένα νούμερο αναντίρρητα πολύ μεγάλο αν αναλογιστούμε τα δημογραφικά δεδομένα της Κύπρου την τότε εποχή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων πέθαναν 14 άτομα, δείγμα της κτηνωδίας των υπανθρώπων. Μέγα όπλο του Συνδέσμου Αγωνιστών είναι η κινητοποίηση των 31 συλληφθέντων που μεταφέρθηκαν στην Αγγλία προς τους Άγγλους βουλευτές που ιδίοις όμμασι διαπίστωσαν την κτηνωδία των Βρετανών. Παράλληλα τα πρόσφατα αποδεσμευθέντα αρχεία της Foreign Office δίνουν το στίγμα των Βρετανών και των ανοσιουργημάτων που διέπραξαν κατά τη διάρκεια του τετραετούς αγώνα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις