Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Απαίτησαν τον σεβασμό της πολιτείας - Χειροκρότησαν την παρουσία του Ε.ΛΑ.Μ.


Οι μητέρες μονογονιοί μαζί με τα παιδιά τους - Δεκάδες χωρισμένες γυναίκες, έξω από το κτίριο της Βουλής, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την αποκοπή των επιδομάτων των μονογονεϊκών οικογενειών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τη μεταφορά τους στο Υπουργείο Οικονομικών 


ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ μπαλάκια να μας πετάτε απ’ εδώ κι απ’ εκείΕιρηνική αλλά δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας, για την αποκοπή των επιδομάτων των μονογονεϊκών οικογενειών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τη μεταφορά τους στο Υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποίησαν χθες δεκάδες γυναίκες μέλη του Συνδέσμου Χωρισμένων Γυναικών, έξω από το κτίριο της Βουλής. Στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Προεδρικό. Στον χώρο προσήλθαν, για συμπαράσταση προς τις διαδηλώτριες, μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.).


«Μια απρόσωπη και ψυχρή αντιμετώπιση»

Η Λούλα Σαββίδου, πρόεδρος του Συνδέσμου Χωρισμένων Γυναικών, τόνισε μιλώντας από μεγάφωνο ότι «οι μονογονεϊκές οικογένειες δεν είναι μπαλάκια για να τα πετούμε απ’ εδώ κι απ’ εκεί χωρίς σκέψη και προβληματισμό. Οι μονογονιοί μεγαλώνουν τους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου και έχουμε την απαίτηση, η πολιτεία να είναι δίπλα μας και να μη μας θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Πρόσθεσε ότι «η απόφαση της Βουλής και της Κυβέρνησης για παροχή των επιδομάτων από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση μια απρόσωπη και ψυχρή αντιμετώπιση των μονογονιών, στη λογική των αριθμών, είναι απαράδεκτη».
Άμεσο αίτημα των διαδηλωτών, όπως το διατύπωσε η κ. Σαββίδου, είναι «η Βουλή, πριν κλείσει για το καλοκαίρι, να επαναφέρει τη νομοθεσία όπως ήταν, δηλαδή τις επόμενες μέρες το Γραφείο Ευημερίας να πληρώσει όλους όσοι έπαιρναν επίδομα. Με την έναρξη των εργασιών της Βουλής τον Σεπτέμβρη, Βουλή και Κυβέρνηση να επανεξετάσουν μαζί μας το θέμα, έτσι ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για αναβάθμιση του Γραφείου Ευημερίας, το οποίο δυστυχώς υποβαθμίζεται συνεχώς».
Κωδικοποιώντας τις θέσεις των μονογονιών και των χωρισμένων γυναικών, η κ. Σαββίδου εξέφρασε τη διαφωνία τους για την απόφαση να αποκλείονται από το επίδομα μονογονιοί με παιδιά πάνω από 18 ετών που δεν θεωρούνται εξαρτώμενοι για σκοπούς επιδόματος τέκνου, μονογονιοί που δεν είναι επίσημα διαζευγμένοι, μονογονιοί που παίρνουν (θεωρητικά) διατροφή, μονογονιοί που εργάζονται με ένα μίνιμουμ εισόδημα και μονογονιοί που δεν είναι δικαιούχοι πολλών άλλων παροχών, όπως της διατίμησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, της δωρεάν εγγραφής των παιδιών στα Κρατικά Ινστιτούτα, των τροφείων για τα παιδιά στους βρεφοκομικούς σταθμούς κτλ.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Χωρισμένων Γυναικών επανέφερε, εξάλλου, το αίτημα για διαγραφή των χρεών τους από τις τράπεζες, που προέκυψαν όταν υπέγραψαν ως εγγυητές για δάνεια των πρώην συζύγων τους.


Είδαν θετικά την παρουσία του ΕΛΑΜ

Θετικά δέχτηκαν την παρουσία των μελών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στην εκδήλωσή τους έξω από τη Βουλή, οι γυναίκες μονογονιοί. Τους παραχώρησαν μάλιστα και το μεγάφωνό τους, για να εκφράσουν τη θέση τους στο πρόβλημα. 

«Είμαι εδώ σαν ένας απλός πολίτης και όχι σαν πολιτικός», είπε ο Γεάδης Γεάδη. «Εμείς κάνουμε τα λόγια πράξη. Όλοι αυτοί που κάθονται μέσα σήμερα, ξέρουν να ψηφίζουν επιδόματα αλλοδαπών, να κάνουν την Κύπρο γη της επαγγελίας και να μας λένε ότι οι αλλοδαποί είναι καημένοι. Οι καημένοι είναι οι συμπατριώτες μας που δεν έχουν να φάνε.

Όλοι αυτοί, μας λένε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να παίρνουν επιδόματα και υπερδικαιώματα, δίνοντας σ΄ εμάς τα δικαιώματα της μειονότητας. Τελικά ποιοι είναι οι καημένοι, εμείς ή οι Τουρκοκύπριοι;

Όλοι αυτοί ξέρουν να παίρνουν τεράστια αμάξια λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρουν να παίρνουν επιδόματα, αλλά κανένας δεν περικόπτει από τον μισθό του. Όταν πλησιάσουν εκλογές, λένε μόνο μεγάλα λόγια και μας θυμούνται όλοι. 

Εμείς, όμως, κάνουμε τα λόγια πράξεις και είμαστε δίπλα σας πάντα. Σας καλούμε στις 20 του Ιούλη, στις 8 μ.μ., μέρα Παρασκευή, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στην αντικατοχική μας εκδήλωση. Καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει τον αντικατοχικό αγώνα που τα κόμματα σκότωσαν».

Να σημειώσουμε ότι, σε παρέμβασή της, η Λούλα Σαββίδου εξήγησε ότι «δεν φέραμε εμείς τα παιδιά του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), ήρθαν γιατί κατάλαβαν το πρόβλημά μας. Μήπως ήρθε κανένας άλλος να μας δει; Ήρθε κανένας άλλος να μας δει όταν κάναμε απεργία πείνας πέρσι και ήμασταν εδώ 6-8 γυναίκες για έξι μέρες; Πού είναι οι πολιτικοί που ψηφίσαμε;».

Εξάλλου, η Έλενα Χρίστου, μονογονιός και πολύτεκνη μητέρα, είπε από μεγαφώνου ότι «το ΕΛΑΜ στηρίζει οικογένειες, προσφέροντας φαγητό» και πρόσθεσε: «Γνωρίζει κανείς από αυτούς τους κυρίους που είναι μέσα στη Βουλή, ότι τα παιδιά του ΕΛΑΜ τρέχουν με δικά τους έξοδα να στηρίξουν οικογένειες;».

Δημοφιλείς αναρτήσεις