Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Περνάς τη λάμψη για να φτάσεις ψηλά

«Παίρνω δύναμη από τον Οδυσσέα Ελύτη και σας διαβάζω δύο στίχους του για να σας ενθαρρύνω ότι δεν θα τα βάλουμε κάτω», είπε χθες από το μεγάφωνο έξω από τη Βουλή η Λούλα Σαββίδου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Χωρισμένων Γυναικών, και διάβασε τους παρακάτω στίχους του νομπελίστα Έλληνα ποιητή:

«Πάντα πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις στη λάμψη.
Πάντα πάντα περνάς τη λάμψη για να φτάσεις ψηλά».


Πρόσθεσε ότι «εμείς θα φτάσουμε ψηλά, γιατί μεγαλώνουμε τους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου. Αξίζουμε καλύτερη μεταχείριση από τους ιθύνοντες».

Υπήρχε ένα ποιητικό, αλλά και ένα ποιοτικό στοιχείο, στη χθεσινή διαμαρτυρία των γυναικών μονογονιών για την αποκοπή των επιδομάτων των μονογονεϊκών οικογενειών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τη μεταφορά τους στο Υπουργείο Οικονομικών και την καταδίκη στην πείνα, χιλιάδων οικογενειών.

Το ποιητικό στοιχείο ήταν ο Ελύτης στα χείλη αυτής της δυναμικής καθηγήτριας Μαθηματικών από την Πάφο.

Το ποιοτικό στοιχείο ήταν η αξιοπρέπεια που εξέπεμπε αυτό το μικρό πλήθος γυναικοπαίδων σε αυτή την πρωινή σύναξη κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιούλη.

Η πολύτεκνη μητέρα και μονογονιός Έλενα Χρίστου από τη Λεμεσό, που ήταν η εμπνεύστρια της χθεσινής εκδήλωσης, μου εξήγησε ότι αποφάσισε τη δράση της αυτή, όταν πριν από δύο βδομαδες συνάντησε στο νοσοκομείο Λεμεσού μια χήρα μητέρα πέντε παιδιών, με το μικρότερο μωρό της να έχει πάθει ασιτία και να στερείται ακόμα και το γάλα και το ψωμί. Στο σπίτι της το ψυγείο ήταν άδειο και της είχαν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό γιατί δεν είχε να πληρώσει.

«Τότε αποφάσισα ότι έπρεπε να βγούμε στον δρόμο και να απαιτήσουμε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας, γιατί υπάρχουν μητέρες που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας και χιλιάδες μητέρες, κυριολεκτικά πεινούν», κατέληξε.

Η χθεσινή εκδήλωση είχε και ένα στοιχείο έκπληξης και αυτό ήταν η θετική για τις διαδηλώτριες, παρουσία των μελών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) που συνέρρευσαν αυτόβουλα για να τους συμπαρασταθούν. Οι γυναίκες και τα παιδιά τους χειροκρότησαν τους Ελαμίτες και είπαν λόγια κολακευτικά για τις ανθρωπιστικές τους πρωτοβουλίες.

Ο Γεάδης Γεάδη, ένας συμπαθητικός 28χρονος, αρκετά μακριά από το μιλιταριστικό στιλ του σκληρού εθνικιστή με τους φουσκωμένους μυς και το ανέκφραστο πρόσωπο, μου είπε:

«Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι χωρισμένες γυναίκες και μονογονιοί. Δεν γίνεται σήμερα να παίρνουν τεράστια επιδόματα οι αλλοδαποί. Δεν γίνεται οι Τουρκο"κύπριοι" να δικαιούνται δωρεάν φοίτηση στα σχολεία μας και την ίδια στιγμή τα δικά μας παιδιά να πεινούν. Κατάντησαν τους συμπατριώτες μας πολίτες τρίτης κατηγορίας και κανένας δεν νοιάζεται. Νοιάζονται όμως για τους αλλοδαπούς, τους οποίους βλέπουν ως μελλοντικούς ψηφοφόρους. Εμείς ως ΕΛΑΜ βοηθήσαμε κάποιες άπορες οικογένειες Ελλήνων της Κύπρου, μέσα από τον φορέα κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιουργήσαμε».

Διαφωνώ με πολλά από αυτά που μου είπε ο Γεάδης και άλλα τα βρίσκω υπερβολικά, ιδωμένα με τον διαστρεβλωτικό φακό της προκατάληψης.


Όμως συμφωνώ με την κοινωνική και ανθρωπιστική δράση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), σε αυτή τη δύσκολη ώρα για τον κυπριακό λαό.


Αν αυτή η δράση δεν στραφεί εναντίον των ξένων μεταναστών και εργαζομένων στο νησί - που δεν έφταιξαν σε κανέναν για τίποτε - το κίνημα θα έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην πατρίδα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις