Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος Πρόεδρος


Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει τον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο αρχηγό κράτους στην Ευρωζώνη μετά το Λουξεμβούργο, ανέφερε το Bloomberg σε δημοσίευμά του. Το διεθνές, οικονομικό δίκτυο τόνισε μάλιστα ότι η Κύπρος με πληθυσμό 804.435 ατόμων καταβάλλει στον Πρόεδρο 158.551 ευρώ σε ετήσια βάση. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί σε εισφορά 20 σεντ του ευρώ κάθε χρόνο στον κάθε πολίτη της Δημοκρατίας, την ώρα που η Κύπρος κατέστη η πέμπτη χώρα της ζώνης του ευρώ που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης. Ο υπολογισμός γίνεται κατ' αναλογία πληθυσμού.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παίρνει 210.111 ευρώ τον χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί σε 41 σεντ του ευρώ για κάθε πολίτη, ωστόσο, το Λουξεμβούργο είναι και η χώρα με τους υψηλότερους μισθούς ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Εξάλλου, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Eoin O’Malley τόνισε με επικριτικό ύφος: «Για το Λουξεμβούργο δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αφού όλοι οι εργαζόμενοι θεωρούνται υψηλόμισθοι, ωστόσο, δεν υπάρχει λογική να πληρώνεται τόσο καλά ο Κύπριος Πρόεδρος».
Μάλιστα σημείωσε: «Είμαι βέβαιος πως τους επόμενους 12 μήνες οι απολαβές του Προέδρου θα τύχουν εμβληματικής μείωσης».

Δημοφιλείς αναρτήσεις