Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

30 Τροικανοί κάνουν από σήμερα φύλλο και φτερό τα δεφτέρια της Κυπριακής ΟικονομίαςΑρχίζει σήμερα το ξεσκόνισμα της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα [Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή], η οποία αναμένεται να κάνει φύλλο και φτερό νούμερα, φακέλους, στόχους, αποτελέσματα - όλα όσα αφορούν, δηλαδή τα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που από την Κυριακή προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την εδώ επίσκεψη των Τροϊκανών, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με υπουργούς, στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι στα πλαίσια της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πολυμελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Τρόικα, θα πραγματοποιήσει διερευνητική επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 3 - 6 Ιουλίου 2012. Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο της Τρόικας αποτελείται από πάνω από 30 τεχνοκράτες διαφόρων ειδικοτήτων που κατέφθασαν στο νησί από διάφορα μέρη του κόσμου και, χθες, ήταν η μέρα γνωριμίας και συντονισμού μεταξύ τους, ώστε σήμερα πανέτοιμοι να αρχίσουν τη μελέτη της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
ΑΡΧΗ ΜΕ... MULTIPLE CHOICE


Ομάδα τεχνοκρατών της Τρόικα θα εγκατασταθεί από σήμερα Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών, για να μελετήσει τα μακροοικονομικά και τα δημόσια οικονομικά, ενώ δεύτερη ομάδα θα βρίσκεται στην Κεντρική Τράπεζα για να συλλέξει στοιχεία που αφορούν τα χρηματοπιστωτικά, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση του τραπεζικού τομέα. Για την καλύτερη προετοιμασία των συναντήσεων της αποστολής έχουν σταλεί ήδη δύο ερωτηματολόγια από την Τρόικα, το ένα για τον χρηματοοικονομικό τομέα και το άλλο για τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά.
Στα πλαίσια των επαφών έχει γίνει προετοιμασία στη βάση αυτών των ερωτηματολογίων, έχουν οριστεί οι λειτουργοί από την Κεντρική Τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για να αποτυπώσουν ουσιαστικά την εικόνα στα θέματα τα οποία θίγονται. Και αυτές οι παρουσιάσεις, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, θα αποτελέσουν αντικείμενο των συναντήσεων που αρχίζουν από σήμερα. Νωρίς το απόγευμα σήμερα είναι κανονισμένο να πάνε στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας στο υπουργείο Οικονομικών για να παρουσιάσουν στην ομάδα της Τρόικας θέματα αρμοδιότητας της Κεντρικής Τράπεζας. Η μελέτη των τεχνοκρατών της Τρόικας θα διαρκέσει, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ ενδιάμεσα, ομάδα της Τρόικας θα πραγματοποιεί συναντήσεις με αρμόδιους φορείς.


Δημοφιλείς αναρτήσεις