Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Δελτίο τύπου (03/07/12) περί ΟΠΑΠ Κύπρου και του προς ψήφιση Νομοσχεδίου

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), θα ήθελε να στηλιτεύσει την προώθηση ενός νομοσχεδίου το οποίο έχει ως στόχο την ύπαρξη των ιδιωτικών πρακτορείων στοιχήματος και την πριμοδότηση με αυτό τον τρόπο, του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, στον χώρο του στοιχήματος. Η ύπαρξη μιας κατάστασης η οποία πρέπει να εξορθολογιστεί, στο χώρο του στοιχήματος και των διαδικτυακών καζίνο είναι κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτό όμως που αμφισβητείται είναι η στόχευση της νέας νομοθεσίας.

Θεωρούμε πως η νέα νομοθεσία θα έπρεπε να στοχεύει κυρίως στην επιβολή κάποιου είδους φορολογίας σε αυτό τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας, που θα έφερε πολλά έσοδα στο κράτος. Αντ' αυτού βλέπουμε την προσπάθεια διατήρησης ενός μονοπωλίου μιας κατά τα άλλα ιδιωτικής εταιρείας, του ΟΠΑΠ ΑΕ Κύπρου.
Για να εμβαθύνουμε κάπως απλά να αναφέρουμε πως στην διακρατική συμφωνία του 2003, μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, προνοείται η ίδρυση μιας ιδιωτικής εταιρείας της "ΟΠΑΠ ΑΕ ΚΥΠΡΟΥ", στην οποία συμμετέχει και το κράτος. Μεγάλο μέρος των εσόδων της εταιρείας αυτής κατευθύνεται με μορφή χορηγιών και διαφημίσεων προς ιδιώτες σύμφωνα με το άρθρο 5 το οποίο λέει: "... χορηγίες καλύπτουσες μέχρι το 50% του ανωτέρω ούτως υπολογιζόμενου ποσού θα προτείνονται από ειδική επιτροπή η οποία πρόκειται να συσταθεί και θα αποτελείται από τρεις εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διορίζονται για τριετή θητεία, μετά από κοινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και δύο εκπροσώπους της ‘ΟΠΑΠ ΑΕ’". Δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο αυτό μια επιτροπή η οποία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση έχει την εξουσία διαμοιρασμού μέχρι και 50% των εσόδων του ΟΠΑΠ Κύπρου!

Μία ακόμη απαράδεκτη πρόνοια της συμφωνίας είναι και ο τρόπος αδειοδότησης στο άνοιγμα πρακτορείου στοιχημάτων του ΟΠΑΠ Κύπρου. Σύμφωνα με το άρθρο 3 (α), "η  χορήγηση άδειας λειτουργίας πρακτορείου στην Κύπρο, η αλλαγή επωνυμίας ή η μεταφορά πρακτορείου αποφασίζεται από το ΔΣ της ‘ΟΠΑΠ ΑΕ’ μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της ‘ΟΠΑΠ ΑΕ ΚΥΠΡΟΣ’". Με λίγα λόγια το ΔΣ του ΟΠΑΠ Κύπρου αποφασίζει κατά το δοκούν και για εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών την χορήγηση αδειών για άνοιγμα πρακτορείων.
Σίγουρα η ύπαρξη ιδιωτικών πρακτορείων στοιχημάτων, μείωσε τον τζίρο των πρακτορείων του ΟΠΑΠ Κύπρου και συνεπακόλουθα τις αντίστοιχες πιθανές χορηγίες προς "ημετέρους". Ελπίζουμε το προωθούμενο νομοσχέδιο να μην έχει ως στόχο να αποκαταστήσουν τον τζίρο του ΟΠΑΠ Κύπρου και την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.
Καλούμε λοιπόν την Βουλή να αναθεωρήσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο και να στραφεί κυρίως προς την εξεύρεση τρόπων επιβολής φορολογίας αυτής της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό θεωρούμε πως είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς θα αυξήσει τα έσοδά της μέσω φορολογίας και δεν θα οδηγήσει στην ανεργία περίπου 20 000 εργαζομένους, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την κυπριακή οικονομία.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δημοφιλείς αναρτήσεις