Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Κυκλοφόρησαν GPS που χρησιμοποιούν παράνομα τουρκικά τοπωνύμια για την κατεχόμενη Κύπρο


Τον κίνδυνο θυματοποίησης πολιτών που χρησιμοποιούν συσκευές εντοπισμού θέσης και πλοήγησης, γνωστές ως GPS, οι οποίες περιέχουν παραβιάσεις των επίσημων τοπωνυμιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα, περικλείει νομοσχέδιο το οποίο εξετάζεται από την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.
Έχει εντοπιστεί η εισαγωγή και χρήση τέτοιων συστημάτων τα οποία παραβιάζουν τα επίσημα τοπωνύμια της Κύπρου, όπως αυτά είναι δηλωμένα στα αρμόδια διεθνή σώματα.

Το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα στην Αστυνομία σε περίπτωση που εντοπίσει άτομο που εισάγει, διαθέτει ή χρησιμοποιεί τέτοιες συσκευές να το διώξει.
Αν θεωρηθεί αδίκημα η χρήση προγράμματος που παραβιάζει τον κατάλογο των τοπωνυμίων, σημαίνει ότι ο καθένας που χρησιμοποιεί συσκευές τηλεφώνου που περιλαμβάνουν συστήματα πλοήγησης αυτόματα καθίσταται ένοχος, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.
Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και στις περιπτώσεις εκείνες που πολίτες χρησιμοποιούν προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Δεν μπορεί να είναι ο χρήστης υπεύθυνος για ένα πρόγραμμα που προσφέρεται στο διαδίκτυο και για το οποίο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κατά πόσον τηρεί ή όχι τους κανόνες.
Οπως ανέφερε, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τα αρμόδια Τμήματα και Υπουργεία περισσότερο συντονισμό και μελέτη του συγκεκριμένου ζητήματος, ώστε να προστατευθεί η χώρα από την παρανομία της κατοχής σε σχέση με την παραβίαση των επίσημων τοπωνυμίων, αλλά και για να μη θυματοποιηθούν απλοί πολίτες, οι οποίοι χωρίς να φέρουν καμιά ευθύνη, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακού προγράμματος που χρησιμοποιεί λανθασμένα τοπωνύμια.
Ο Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι από πλευράς Κυβέρνησης και Επιτροπής Τοπωνυμίων της Κύπρου έχουν γίνει διάφορα διαβήματα σε εταιρείες που προσφέρουν τέτοια προγράμματα, όπως η google και η nokia με θετικά αποτελέσματα.
Μάλιστα, ανέφερε, παρουσιάστηκε χάρτης γερμανικής εταιρείας τον οποίο η ίδια η εταιρεία ανατύπωσε, αφότου εντοπίστηκαν παραβιάσεις επίσημων κυπριακών τοπωνυμιών, και περιλαμβάνει σημείωση που προειδοποιεί το χρήστη ότι πιθανόν στην Κύπρο τα επίσημα τοπωνύμια να έχουν αλλάξει παράνομα λόγω εισβολής και κατοχής από το 1974.

Δημοφιλείς αναρτήσεις