Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Σε μήνυση για τα γλυπτά του Παρθενώνα προχωράνε οι ομογενείς
Σε νομικά μέτρα κατά της Βρετανίας για τα παρανόμως, επί σειρά ετών, παρακρατηθέντα γλυπτά του Παρθενώνα πρόκειται να προχωρήσουν Έλληνες της Αυστραλίας σε συνεργασία με επιτροπές ομογενών ανά τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται σε αυτό το ζήτημα. Στην υπόθεση πρωτοστατούν έγκριτοι Έλληνες ομογενείς δικηγόροι που στο παρελθόν έχουν κερδίσει διάσημες υποθέσεις διεθνούς δικαίου σε παρόμοια ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως δηλώνει ο Ελληνοαυστραλός δικηγόρος, κ. Μπιζάνης, υπάρχουν μάλιστα και δικαστικά προηγούμενα τα οποία συνάδουν υπέρ της Ελληνικής πλευράς στην όλη υπόθεση, με το επιχείρημα ότι ενώ την εποχή που ο Έλγιν έκλεψε τα γλυπτά υπήρχαν νόμιμοι δικαιούχοι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Παρθενώνα, αυτός συνδιαλέχθηκε μόνο με την κατοχική δύναμη των Τούρκων.

Σε αυτό το σημείο βέβαια δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε την περίπτωση του Φυλακίου της Νίκης, όταν η Χρυσή Αυγή έδωσε Αγώνα ενάντια στην ενδοτικότητα του ελλαδικού κράτους, το οποίο θα άφηνε να μπουν σκοπιανικά λεωφορεία, με σκοπό την διεξαγωγή «μακεδονικού» πολιτισμικού δρώμενου σε Ελληνικό έδαφος. Τότε άπαντες οι τηλεμαϊντανοί είχαν λοιδωοήσει την Χρυσή Αυγή, ότι δεν δικαιούται να κάνει εξωτερική πολιτική.
Και σε αυτή την περίπτωση οι Έλληνες φροντίζουν να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η ενδοτική εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά εφαρμόζει το ΥΠΕΞ. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στους Έλληνες ομογενείς και να τους ευχηθούμε επίσης καλό κουράγιο για την παντελή έλλειψη στήριξης από το κράτος που πρόκειται να νιώσουν, και επίσης καλή επιτυχία σε έναν Αγώνα που αφορά όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις