Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Θέμα ωρών η προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό


Μετρούμε ώρες για την προσφυγή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αφού ακόμα και σήμερα μπορεί να υποβληθεί αίτηση από την Κύπρο. Τα πάντα είναι έτοιμα και κατά τις διαβουλεύσεις, που θα λάβουν χώρα σήμερα μεταξύ Προεδρικού, Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, ενδέχεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. 


Η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται και αυτό είναι κάτι που θα ληφθεί υπόψη. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται ο οίκος Fitch να προβεί σε υποβάθμιση της Κύπρου απόψε, με αποτέλεσμα πλέον τα κρατικά κυπριακά ομόλογα να κατατάσσονται οριστικά στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια). Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αίτησή μας θα υποβληθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα - Τρίτη, αλλά πιθανότατα η αίτηση θα γίνει σήμερα αργά το απόγευμα ή αύριο Σάββατο, όπου οι διεθνείς αγορές θα είναι κλειστές.


Η Λευκωσία ανέμενε απάντηση από τη Μόσχα σε σχέση με το δάνειο που αιτήθηκε, αλλά το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Έτσι η κατεύθυνση άλλαξε και η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα υποβληθεί ανεξάρτητα από την εξέλιξη με τη Ρωσία.Θεωρείται ότι μέχρι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το EFSF θα εξασφαλιστεί και θετική απάντηση από τη Μόσχα και ανάλογα θα διαφοροποιηθούν τα τελικά ποσά που θα πάρει η Κύπρος από το Μηχανισμό.Δημοφιλείς αναρτήσεις