Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Εμπλέκεται και η Κύπρος στο σκάνδαλο με τις μίζες του Άκη

Το σκάνδαλο που ακούει στο όνομα «Τσοχατζόπουλος», φαίνεται ότι αρχίζει και τελειώνει στην Κύπρο αφού στην υπόθεση εμπλέκεται πλέον υπεράκτια εταιρεία με το όνομα Torcaso, η οποία ιδρύθηκε το 1999 στη Κύπρο.
Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα διαχειριστής της εταιρείας φέρεται να είναι ο ξάδελφος του πρώην Υπουργού Άμυνας, Νίκος Ζίβρας, ο οποίος και συνελήφθη. 
Η εταιρεία προχώρησε το 2009, στην αγορά τριών ακινήτων στην Αθήνα. 
Μέχρι στιγμής έγιναν τέσσερις συλλήψεις. Γιώργος Σαχπατζίδης, Νικόλαος Ζίγρας, και Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, συνελήφθησαν την ίδια μέρα με τον Πρώην Υπουργό. 
Στις αρχές παραδόθηκε αυτοβούλως ο τέταρτος εκ των συγκατηγορουμένων της υπόθεσης, Αστέριος Οικονομίδης. 
Ολοι σιωπούσαν. Βολεύονταν. Ωφελούντο. Συγκάλυπταν ή περιέβαλλαν εαυτούς με λίπος παχύδερμου σαν μονωτικό. Χλεύαζαν και καταδίωκαν σαν λεπρούς όσους τολμούσαν να εγείρουν ανάστημα ή ερωτήματα για τις αγορές των δισεκατομμυρίων ευρώ που έγιναν από τα Ίμια μέχρι και το 2004. Τι να πρωτοθυμηθούμε: TOR-Μ1, TPQ, ZUBR, SUSANA, ηλεκτρονικός πόλεμος, PATRIOT, ΕΡΜΗΣ, S-300, F-16, υποβρύχια 214, φρεγάτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Apache, ΝΗ-90, Leopard Hel2, ασύρματοι κ.ά. Χάνει κανείς το λογαριασμό.

Tα όσα απεκάλυψε χθες, σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό του Sky ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος υπήρξε μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τις μίζες από αγορές οπλικών συστημάτων κατά την περίοδο που ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, επιβεβαιώνουν αυτά που έγραψε κάποτε ο «Π» και εμπλέκουν και την Κύπρο. Θυμίζουμε ότι τα χρήματα αυτά, των 25 εκατ. δολαρίων, ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού, ύψους 78 εκατ. δολαρίων και αποτελούσαν τα αντισταθμιστικά οφέλη για την ελληνική κυβέρνηση από την αγορά των 21 συστοιχιών των TOR M1, εκ των οποίων οι 14 μεταφέρθηκαν στην Κύπρο για να αναπληρώσουν τα κενά στην αεράμυνα από το ναυάγιο της έλευσης των περιβόητων πυραύλων S300.
Τελικά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα  που υπογράφτηκε επί διακυβερνήσεως Κληρίδη στη Κύπρο,  ήταν ακόμα ένας  λόγος/πόρος για τις μίζες....

Το Νοέμβριο του 1993, διακηρύχθηκε από τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου με σκοπό την προάσπιση του Ελληνοκυπριακού χώρου  της καλυμμένης μίζας  από κάθε εξωτερική απειλή πηγή,  το "Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου" με καθαρά αμυντικό   οικονομικό χαρακτήρα, που έχει ως σκοπό την αποτελεσματικότερη αμυντική θωράκιση του χώρου Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς    για μίζες στην αγορά εξοπλισμών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις