Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

Και δάνειο από τη Ρωσία και προσφυγή στο Μηχανισμό, για τη Λαϊκή. Αποφάσεις το βράδυ της Κυριακής


Θετική, για την Κύπρο, κατάληξη φαίνεται ότι θα έχουν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για εξασφάλιση νέου δανείου από τη Ρωσία. Το ύψος του δανείου θα είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες...

€4 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό προορίζεται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Κυβέρνησης, η οποία προτίθεται να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης για το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζες.
 
Οριστική απόφαση για την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης αναμένεται να ληφθεί το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Τότε, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, θα ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με το Eurogroup και θα ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις.
 
Στο θέμα αυτό αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Στη θέση κύριου θέματος, υπό τον τίτλο «Ασπίδα €4 δισ. από Ρωσία-Και προγραμματισμός για προσφυγή στον Μηχανισμό μόνο όμως για τη Λαϊκή», αναφέρει και τα ακόλουθα:

Σε τρεις άξονες επικεντρώνονται οι κυβερνητικές προσπάθειες σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη των εκλογών στην Ελλάδα. Το δάνειο από τη Ρωσία φαίνεται να κλείνει θετικά, οριστικά όμως τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Το ύψος του δανείου θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες €4 δισ. Το ποσό καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους για το 2013 και παράλληλα το μέγιστο ποσό που ενδέχεται να χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας. Πρόθεση της Κυβέρνησης όμως τα κεφάλαια για τη Λαϊκή να αναζητηθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF). Εκτιμάται ότι με τον συνδυασμό δάνειο - μηχανισμός, οι όροι που θα τεθούν από το EFSF θα αφορούν αποκλειστικά την ίδια την τράπεζα («κάθετα») και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτερα («οριζόντια»). Και οι δύο περιπτώσεις περιλαμβάνονται στις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση των συνθηκών που δημιούργησαν τα προβλήματα στις τράπεζες. Παράλληλα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί και το πακέτο μέτρων για να κλείσει η τρύπα των €200 εκατ. Όλα όμως τελούν υπό το φως του αποτελέσματος των εκλογών στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να κινηθεί ακόμα και σε άμεση κατάθεση αίτησης για βοήθεια από το ταμείο EFSF αν οι εξελίξεις επιδεινωθούν ραγδαία.
 
Τα επόμενα βήματα της κυπριακής Κυβέρνησης για την οικονομία συνδέει με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και η εφημερίδα «Σημερινή». Υπό τον τίτλο «Όλα τα λεφτά οι εκλογές στην Ελλάδα- Καθοριστικό το αποτέλεσμα για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης…», η «Σημερινή» δημοσιεύει στη θέση κύριου θέματος τις ακόλουθες πληροφορίες:

Το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών στην Ελλάδα αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει στη λήψη οριστικών αποφάσεων, αναφορικά με τα επόμενα βήματα για την οικονομία μας. «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση πριν από το βράδυ της Κυριακής και προτού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα. Διαφορετική θα είναι η προσέγγιση αν η Αθήνα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και διαφορετική αν τα πράγματα δεν βελτιώσουν την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα», δήλωσε χθες στη «Σ» υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. Δεδομένων των πιο πάνω, οι ανακοινώσεις επί όλων των σοβαρών εκκρεμούντων θεμάτων, δηλαδή την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης και το δάνειο από τη Ρωσία (και του ποσού φυσικά), αναμένονται νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ερώτησή μας πού κυμαίνεται το ρωσικό δάνειο, ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι ίσως είναι λίγο μεγαλύτερο από το προηγούμενο, που ήταν ως γνωστόν 2,5 δισεκατομμύρια, με επιτόκιο 4,5%. Αν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εξασφαλισθεί δάνειο 3 δις από τη Ρωσία, η Κύπρος θα ζητήσει από τον Μηχανισμό γύρω στα 2,5 δις.

Χθες ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι ανοικτά όλα τα σενάρια για τον δανεισμό της Κύπρου: Και της προσφυγής στον Μηχανισμό και του διακρατικού δανεισμού και του συνδυασμού και των δύο επιλογών. Από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα εξαρτηθεί εάν η Κυβέρνηση θα κάνει χρήση όλων των επιλογών για στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης, η Κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι σε θέση ν’ ανακοινώσει συμφωνία για την ΑΤΑ, αλλά και να καταθέσει στο Υπουργικό και το Σχέδιο Υγείας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις