Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Έρογλου: Εισβολείς οι Ελληνοκύπριοι και όχι η Τουρκία


Μετά από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να συνεχιστούν σε ένα νέο επίπεδο και δεν πρέπει να είναι για ακόμη μία φορά ανοικτού τέλους, δήλωσε ο Τ/"κ" ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται, στην παρουσία Τ/"κ" που διαμένουν στην Βρετανία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι στην Κύπρο  εισβολείς είναι οι Ε/κ και όχι η Τουρκία.

Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου, ο κ. Έρογλου είπε ότι φαντάζει όνειρο να περιμένει κανείς αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις και πως όσο αυτές συνεχίζονται με ανοικτό τέλος, οι Ε/κ θα συνεχίσουν να είναι αδιάλλακτοι. Μετά από αυτό το στάδιο, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν σε ένα νέο τραπέζι και κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα συνεχιστούν για άλλα 50 χρόνια, πρόσθεσε. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, υποστήριξε επίσης ότι εάν δεν υπάρξει λύση, οι Τ/''κ'' δεν μένουν χωρίς εναλλακτική, αφού υπάρχει το «κράτος» τους.
Ο κ. Έρογλου είπε ότι συνέχισε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως είχε υποσχεθεί, και πως με δική του πρόταση πραγματοποιήθηκαν οι πέντε συναντήσεις με την ε/κ πλευρά και τα ΗΕ. Η τ/''κ'' πλευρά, είπε, έδειξε την αποφασιστικότητά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και παρά την ευελιξία της, οι Ε/κ είπαν όχι σε όλα και δεν έδειξαν την ίδια ευελιξία. Επανέλαβε δε την πρότασή του για πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Απευθυνόμενος στους Τ/''κ'' που μένουν στην Βρετανία, ανέφερε ότι γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες για να μπορούν και αυτοί να έχουν δικαίωμα «ψήφου» στις «εκλογές» του ψευδοκράτους.
Για το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», είπε, υπάρχει πρόνοια για τρία χρόνια εγκατάστασης στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι στην ατζέντα βρίσκεται η αλλαγή του «συντάγματος» και όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους ώστε και οι Τ/''κ'' που ζουν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν. Στο Λονδίνο, ανέφερε, ζουν περίπου 300.000 Τ/''κ'', μία δύναμη που δεν υποτιμάται, με την οποία μπορεί να εγκαθιδρυθεί ένας διάλογος με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Οι Ε/κ, συνέχισε ο κ. Έρογλου, λένε εισβολέα την Τουρκία, αλλά οι πραγματικοί εισβολείς – κατά την έκφρασή του – είναι οι Ε/κ που πέταξαν τους Τ/''κ'' έξω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Χαρακτήρισε ταυτόχρονα ντροπή της ανθρωπότητας τα άδικα – όπως είπε – εμπάργκο που εφαρμόζονται εναντίον των Τ/''κ''.

Δημοφιλείς αναρτήσεις