Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Ρωσικό δάνειο με αντάλλαγμα ναυτική βάση;


Σύμφωνα με το STRATFOR, το αντάλλαγμα στο Ρωσικό δάνειο θα είναι μία ναυτική βάση για τη Ρωσία στην Κύπρο, τώρα που το Ταρτούς της Συρίας, φαίνεται να χάνεται.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, αναφέρει το Stratfor, η Κύπρος μπορεί να κοιτάξει πέρα από την Ε.E. για οικονομική βοήθεια.

Η στρατηγική σημασία της Κύπρου, αναφέρει το περιοδικό, έχει αυξηθεί από τις ταραχές στη Συρία που απειλούν το στρατιωτικό έρεισμα της Ρωσίας στο συριακό λιμάνι Ταρτούς, τη μοναδική βάση του Στόλου της Ρωσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.  

Η Λευκωσία, αναφέρεται στην ανάλυση, πιθανότατα θα επιλέξει την προσφορά της Ρωσίας αντί της διάσωσης της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει πιθανόν αυστηρά μέτρα λιτότητας, και αυτό θα δείξει ότι επανεξετάζει τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ανάλυσή του το Stratfor αναφέρει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει την Τουρκική απειλή και η ισραηλινή βοήθεια δεν αρκεί. Επίσης η Κύπρος δεν ελπίζει σε ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Άρα, επισημαίνει το περιοδικό, η στρατηγική θέση του νησιού και το δυναμικό των πηγών υδρογονανθράκων της δίνουν σημαντικές δυνατότητες επιρροής σε συντονισμό με το Ισραήλ και τη Ρωσία και η οικονομική βοήθεια του Κρεμλίνου θα επιτρέψει στη Λευκωσία να διατηρήσει την ανεξαρτησία του προϋπολογισμού της.

Επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση δεν υπήρξε, όπως άλλωστε είναι φυσικό καθώς πρόκειται για ένα δημοσίευμα και μόνο. Ωστόσο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση ανέφεραν ότι πρόκειται για αποκύημα φαντασίας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις