Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Πτώση βιοτικού επιπέδου


Σχεδόν ανάλογη με των Ελλήνων ήταν η μείωση του Κατά Κεφαλή Εισοδήματος (ΚΚΕ) των Κυπρίων το 2011 σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στην δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, το ΚΚΕ στην Κύπρο μειώθηκε πέρυσι από τις 99 μονάδες (100 είναι η βάση, ο μέσος όρος της ΕΕ27) στις 92. Οι 7 μονάδες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη επιδείνωση στην ΕΕ. Στην Ελλάδα μείωση των 8 μονάδων έφερε τον μέσο όρο στις 90 μονάδες.

Πολλοί παράγοντες


Την διετία 2008-2009, λόγω του ότι η κρίση καθυστέρησε να κτυπήσει την Κύπρο, το ΚΚΕ αυξήθηκε στον μέσο όρο της ΕΕ, δηλαδή στις 100 μονάδες. Ένας όμως συνδυασμός παραγόντων, ύφεση, ψηλός πληθωρισμός και αύξηση του πληθυσμού, έφεραν την απότομη μείωση.


Το 2001 ο πληθωρισμός στην Κύπρου ανήλθε στο 4,2% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ περιορίστηκε στο 3,0%. Όσον αφορά στο ΑΕΠ σε ετήσια βάση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 το ΑΕΠ της Κύπρου είχε μειωθεί κατά 0,8% ενώ στην ΕΕ είχε αυξηθεί κατά 0,8%. Περισσότερο κόσμος, μοιράστηκε λιγότερα χρήματα, για να αγοράσει ακριβότερα προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων κατέγραψε την μεγάλη πτώση που αποτύπωσε η Eurostat.Σημειώνεται πως όταν εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ (2004) το ΚΚΕ εισόδημα των κατοίκων της βρισκόταν στο 84% του μέσου όρου. Οπόταν ακόμη και με την επιδείνωση του 2011 οι κάτοικοι της χώρας συγκριτικά βρίσκονται σε καλύτερη θέση.


Ακριβώς στην μέση


Παρά την μεγάλη μείωση η Κύπρος διατηρεί ένα σχετικά υψηλό ΚΚΕ. Σε 13 χώρες το ΚΚΕ κυμαίνεται μεταξύ 45% και 84% του μέσου όρου και σε άλλες 13 μεταξύ του 99% και 274%. Στην κορυφή παραμένει το Λουξεμβούργο του οποίου όμως ο δείκτης θεωρείται στρεβλωμένος λόγω του ότι αριθμός γερμανών πολιτών εργάζεται και παράγει στην χώρα, αλλά στατιστικά το ΑΕΠ μοιράζεται μόνο στον μικρό πληθυσμό της.Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται η Ολλανδία (131%) και η Αυστρία (129%) με την τελευταία να επιτυγχάνει μία από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις 3 ποσοστιαίων μονάδων.Μικρή βελτίωση καταγράφηκε και στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, κάτι που δείχνει την επίτευξη ενός από τους στόχους της ΕΕ, την κοινωνική συνοχή, έστω και με αργούς ρυθμούς.Στον πάτο του πίνακα της Eurostat, παρέμεινε η Βουλγαρία με ΚΚΕ 45% του μέσου όρου σε σχέση με 44% την προηγούμενη τριετία. Στην Ρουμανία παρουσιάστηκε βελτίωση τριών μονάδων, που ανέβασε το ΚΚΕ στις 49.Οι καλές επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, της γερμανικής, συνέχισε να βελτιώνει το ΚΚΕ των κατοίκων της χώρας. Το ΚΚΕ βελτιώνεται την τελευταία διετία κατά 2 μονάδες τον χρόνο και για πέρυσι μετρήθηκε στο 120% του μέσου όρου. Το 2004 βρισκόταν στο 109.Δημοφιλείς αναρτήσεις