Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Συνεργασία ΚΔ – ψευδοκράτους – Τουρκίας, ζητά ο Ατούν

Έκκληση στην ε/κ πλευρά να συνεργαστεί με το ψευδοκράτος και την Τουρκία έκανε ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν λέγοντας ότι η μόνη διέξοδος του «νότου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά τη μεταφορά και το εμπόριο του αερίου που θα εξορυχτεί είναι η συνεργασία με το ψευδοκράτος και την Τουρκία.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρις, ο κ. Ατούν συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής και Ευρασίας.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι δεν έγινε εφικτό να υπάρξει μια μεγάλη οικονομική κινητικότητα στο νησί λόγω της μη πλήρους εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που γίνει κατορθωτό να εφαρμοστεί το ελεύθερο εμπόριο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο τόπος παραγωγής του προϊόντος, τότε θα υπάρξει μεγάλο όφελος στην οικονομία της «νότιας Κύπρου».

Αναφερόμενος στα έργα που γίνονται στο ψευδοκράτος, είπε ότι με την υλοποίηση των ερευνών που διενεργεί στα κατεχόμενα η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), του σχεδίου για μεταφορά νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος και του σχεδίου για μεταφορά ηλεκτρισμού μέσω καλωδίων το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, το ψευδοκράτος θα καταστεί ενεργειακό κέντρο.

Στο πλαίσιο του φόρουμ ο κ. Ατούν είχε συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζιάν, τον Υπουργό Οικονομίας, Ζαφέρ Τσιαγλαγιάν και τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ.

Στο φόρουμ συμμετείχαν 1.100 σύνεδροι από 70 χώρες της Μέσης Ανατολής, Ευρασίας, και Βόρειας Αφρικής. Για πρώτη φορά, σημειώνεται, το ψευδοκράτος εκπροσωπείται στο φόρουμ με ”υπουργό”.


Δημοφιλείς αναρτήσεις