Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Το Ε.ΛΑ.Μ. τίμησε τα θύματα του Κιόνελλι

Αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) παρευρέθηκε την Κυριακή, 10/6, το πρωί στον Ιερό ναό Αγίου Μάμα στην Λακατάμια στο ετήσιο μνημόσυνο των 8 σφαγιασθέντων εκ Κοντεμένου από Τουρκο«κύπριους» εξτρεμιστές στην περιοχή Κιόνελλι το 1958.


Πρωταγωνιστές για ακόμα μια φορά οι Άγγλοι αποικιοκράτες που παρέδωσαν τους Κοντεμενιώτες στη σφαγή.
Πιο συγκεκριμένα, κάτοικοι του χωριού Κοντεμένου σε έκκληση του γειτονικού χωριού Σκυλλούρας της Κερύνειας ότι κάτι κακό επρόκειτο να συμβεί στο χωριό τους αφού παρακολουθούσαν Τούρκους (για κάποιους σήμερα Τουρκο«κύπριους») να μαζεύονται οπλισμένοι με κάθε λογής όπλου όπως μαχαίρια πελέκεις κ.α. έσπευσαν σε βοήθεια. Την προσπάθεια αυτή των Κοντεμενιωτών να πάνε στη Σκυλλούρα εκμεταλλεύτηκαν οι Άγγλοι και βρίσκοντας αιτία τους συνέλαβαν και προφασιζόμενοι να τους πάνε για ανάκριση τους έβαλαν σε φορτηγά αυτοκίνητα και αντ’ αυτού τους οδήγησαν σε ερημική περιοχή του Κιόνελι και τους υποχρέωσαν να κατεβούν όπου και τους εγκατέλειψαν. Τότε οι 30 περίπου Κοντεμενιώτες ξεκίνησαν από το σημείο που αφέθησαν και διανύοντας απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων δέχτηκαν την Επίθεση από 150 οπλισμένους τούρκους εξτρεμιστές όπου τους περικύκλωσαν και άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα όπλα εναντίον τους και άλλοι που επιτίθεντο στους ήδη χτυπημένους από τις σφαίρες και τους σκότωναν χτυπώντας τους με σιδερένια αιχμηρά όργανα και μαχαίρια.
Ακολούθησαν οι κηδείες των νεκρών από τους συγγενείς και τους συγχωριανών τους μη δίνοντας συνέχεια στις ενέργειες των τουρκικών προκλήσεων αλλά και των μεθοδεύσεων των Άγγλων που αργότερα αποκάλυψαν τις προθέσεις τους, δημοσιοποιώντας το εκβιαστικό σχέδιο Μακμίλαν το οποίο προνοούσε διχοτόμηση της Κύπρου.
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) έπραξε το καθήκον του προς τιμή των ηρώων του Κοντεμένου, και έδωσε το παρόν του στο μνημόσυνο των σφαγιασθέντων από τους Τουρκο«κύπριους» «αδελφούς».
Με μεγάλη μας έκπληξη γίναμε μάρτυρες της άρνησης κάποιων, αριστερών καταβολών όπως ήταν εξόφθαλμο, που δεν ήθελαν το κόμμα μας να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο. Στην συνέχεια είχαμε και την άρνηση από δύο συγγενείς των θυμάτων, όπως μας είπαν, που και αυτοί δεν ήθελαν την παρουσία μας στην απονομή στεφάνων στο μνημείο των ηρώων.
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) αποδέχθηκε να ΜΗΝ καταθέσει στεφάνι, σεβόμενο την επιθυμία των συγγενών. Όμως παρέμεινε στο χώρο της εκκλησίας, σεβόμενο τα θύματα της κτηνωδίας των «αδελφών» μας.
Πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι μετά την αρνητική στάση κάποιων στο χώρο της εκκλησίας, μας πλησίασε κάποιος  ηλικιωμένος κύριος που εβρίσκετο στον περίβολό της, και μας ενημέρωσε πως ένας αυτούς που μας αρνήθηκαν να καταθέσουμε στεφάνι, εκ των συγγενών των φονευθέντων από τους Τουρκο«κύπριους», ΕΡΓΟΔΟΤΕΙ στην επιχείρησή του ΤΟΥΡΚΟ«ΚΥΠΡΙΟΥΣ». Τα σχόλια είναι περιττά και ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα …
Στην συνέχεια, τα μέλη μας αποχώρησαν από τον περίβολο της εκκλησίας και ενώ ακόμα η λειτουργία βρισκόταν σε εξέλιξη, και αισθανόμενοι το χρέος να τιμήσουν τα θύματα του Κιόνελλι, πορεύτηκαν προς το μνημείο ούτως ώστε να καταθέσουν το στεφάνι και να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα, ως οφείλαμε, πριν την έναρξη της εκδήλωσης και να αποχωρήσουμε. Εμείς δεν πήγαμε ούτε για την προβολή, ούτε για τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά επειδή το θεωρούμε χρέος και καθήκον μας.
Στο σημείο του μνημείου μεταφέρθηκαν και οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης, οι ίδιοι που αρνήθηκαν να καταγράψουν το στεφάνι μας πριν. Στην θέα των μελών μας, και ενώ ένας από την αντιπροσωπεία μας κατευθύνθηκε προς το μνημείο για να καταθέσει το στεφάνι, μας ανέκοψαν τον δρόμο, και άρχισαν και πάλι να αντιδρούν. Εμείς τους αναφέραμε ότι σεβαστήκαμε την άρνηση των συγγενών γι αυτό αποχωρήσαμε από το μνημόσυνο, αλλά επειδή το θεωρούμε χρέος μας, ήρθαμε να καταθέσουμε το στεφάνι εις μνήμη των θυμάτων και θα αποχωρήσουμε από την εκδήλωση, πριν καν ξεκινήσει, αφού είμαστε ανεπιθύμητοι.
Στην συνέχεια, αποδέχθηκαν να καταθέσουμε στεφάνι, αφού το θέλουμε, και να αποχωρήσουμε από την εκδήλωση όπως τους αναφέραμε πρώτου καν ξεκινήσει. Εξ ου και αυτό πράξαμε.
Στην συνέχεια τους ενημερώσαμε πως είμαστε το μόνο κόμμα σήμερα που δεν θεωρεί τους Τουρκο«κύπριους» ως αδελφούς, και ούτε σαν συμπατριώτες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους προσκαλεσμένους τους.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι δέχθηκαν να καταθέσουν στεφάνι από το ΑΚΕΛ και από το ΔΗΣΥ, δηλαδή και τα δύο κόμματα που θέλουν να απαλείψουν από την ιστορική μνήμη την στάση και τα εγκλήματα των Τουρκο«κυπρίων» αποκαλώντας τους αδέλφια και συμπατριώτες. Η απάντησή τους σε αυτό ήταν «ότι για να γίνουν οι σφαγές των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελλι, προηγήθηκαν άλλα …». Η λαϊκή ρήση δηλαδή, «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε για άλλη μια φορά στην κρίση των αναγνωστών μας ...

Τα μέλη του κόμματός μας, αφού κατέθεσαν στεφάνι αποχώρησαν από το χώρο σεβόμενοι την επιθυμία των συγγενών αλλά βαθιά απογοητευμένοι για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την προσπάθειά μας να τιμήσουμε τα θύματα της σφαγής. Να αναφέρουμε ότι μετά την αποχώρησή μας οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης, ΠΕΤΑΞΑΝ το στεφάνι μας,  δείχνοντας ΑΣΕΒΕΙΑ προς τους νεκρούς.
Δυστυχώς οι «δημοκράτες» δεν επέτρεψαν και απαγόρευσαν στους «φασίστες» να καταθέσουν στεφάνι. Η σταλινική ιδεολογία δείχνει για άλλη μια φορά το πρόσωπό της.

Δημοφιλείς αναρτήσεις