Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Η ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Μεγάλα είναι και ξεπερνούν την ανθρώπινη λογική τα χαρίσματα που μάς δώρισε σήμερα ο φιλάνθρωπος Θεός. Γι’ αυτό ας χαρούμε όλοι μαζί και σκιρτώντας από αγαλλίαση ας ανυμνήσουμε τον Κύριό μας. Γιατί η σημερινή ημέρα είναι για μάς εορτή και πανηγύρι. Πριν από λίγο καιρό εορτάσαμε τον σταυρό, το πάθος και την Ανάσταση, και ύστερα από αυτά την Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στους ουρανούς. Σήμερα φθάσαμε στην κορυφή των αγαθών, σ’ αυτήν την κορωνίδα των εορτών, βρισκόμαστε πια στην πραγματοποίηση των επαγγελιών του Κυρίου.
Μετά την Ανάσταση του Κυρίου ο Χριστός είπε στους μαθητές του, «εγώ θα φύγω θα πάω στον πατέρα μου και θα καθίσω εκ δεξιών του, δεν θα σας αφήσω ορφανούς και θα σας στείλω τον Παράκλητο, ο οποίος θα σας συνοδεύει σε ολόκληρη την ζωή σας».
Μετά την Ανάληψη του Χριστού δέκα ημέρες μετά, είναι η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, Πεντηκοστή. Ακριβώς πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού. Την ημέρα εκείνη ενώ οι μαθητές του ήταν μαζεμένοι σε ένα σπίτι ακούστηκε μια βουή πάνω από την πόλη, και είδε ο κόσμος ένα σύννεφο πάνω από το σπίτι, και από το σύννεφο έβγαιναν ξεχωριστές  φλόγες  οι οποίες έμπαιναν μέσα από τα παράθυρα.
 Με τη χάρη Του απαλλασσόμαστε απ’ τη δουλεία του διαβόλου, καλούμαστε στην ελευθερία του Χριστού, οδηγούμαστε στην ουράνια υιοθεσία, αναγεννιόμαστε απ’ την αρχή και ξεφορτωνόμαστε το βαρύ και δυσβάστακτο φορτίο των αμαρτιών μας. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος βλέπουμε να υπάρχουν τόσοι ιερείς κι έχουμε τάγματα διδασκάλων της Εκκλησίας. Απ’ την πηγή αυτή πήγασαν πλούτη προφητειών και χαρίσματα ιάσεων, και όλα τα άλλα πού συνήθως στολίζουν την Εκκλησία του Θεού από το Άγιο Πνεύμα προέρχονται. Για όλα αυτά τα χαρίσματα ενεργεί το ένα και μοναδικό Πνεύμα, πού τα μοιράζει όπως θέλει στον καθένα χωριστά.
 Το Άγιο Πνεύμα όταν κατοικήσει στον άνθρωπο μας δίνει πίστη και φωτισμό. Χωρίς αυτό κανείς δεν μπορεί να έχει αληθινή και ζωντανή πίστη. Μας δίνει Δύναμη, Σοφία, Χαρά, Ευτυχία, Ταπείνωση και μας διδάσκει την αληθινή Προσευχή.
 Κατά τη γνώμη  πολλών νεότερων, τα έθιμα του Κατακλυσμού είναι ειδωλολατρικά και ανήκουν στην ομάδα των λεγομένων διαβατηρίων εθίμων.
ο Χριστιανισμός που αντικατέστησε τις ειδωλολατρικές γιορτές, δεν μπόρεσε να εκριζώσει όλα τα παλαιά έθιμα του λαού, λόγω της πολύ μεγάλης δύναμης της παράδοσης. Για αυτό τον λόγο συμβιβάστηκε με αυτά, ειδικά όταν δεν έβλαπταν το δόγμα, ή τους έδωσε χριστιανικό περιεχόμενο. Έτσι έχουμε συμβίωση των εθίμων του Κατακλυσμού με τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος.

Σήφης Στέλεχος   Ε.ΛΑ.Μ

Δημοφιλείς αναρτήσεις