Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

€267,8 εκατ. έχει να εισπράττει η ΑΗΚ από τα κατεχόμενα


Η Πύλα είναι μία από τις περιοχές όπου οι Τ/''Κ'' παίρνουν δωρεάν ρεύμα. Όχι όμως και οι Ε/Κ που μένουν στο ίδιο χωριό

Ποσό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροδότηση υποστατικών στις τουρκοκρατούμενες περιοχές πλήρωσαν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ κατά το 2011. Οι ίδιοι καταναλωτές πλήρωσαν και τα 25 σχεδόν εκατομμύρια για αγορά ρεύματος από τα κατεχόμενα κατά το ίδιο έτος. Το 2010 το ανείσπρακτο ποσό ρεύματος από τις τουρκοκρατούμενες περιοχές ήταν 1,1 εκατ. ευρώ. 


Σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για την ΑΗΚ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, η αξία της ενέργειας που διοχετεύτηκε από το 1964 έως και σήμερα στα κατεχόμενα και δεν τιμολογήθηκε ούτε εισπράχθηκε, ανέρχεται, χωρίς την επιβολή τόκων, σε 267,8 εκατ. ευρώ. Η ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται σε τουρκοκρατούμενες περιοχές από το 1963 και μετά περιλαμβάνεται στα συνολικά έξοδα της ΑΗΚ, αναφέρει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, και λαμβάνεται υπόψη στον καταρτισμό των διατιμήσεων που ισχύουν για τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Εν ολίγοις, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο προστίθεται στα συνολικά έξοδα της ΑΗΚ τα οποία διαμορφώνουν την πανάκριβη ταρίφα της ΑΗΚ, την ακριβότερη στην Ευρώπη. Την ίδια δηλαδή ώρα που οι καταναλωτές στις ελεύθερες περιοχές πληρώνουν και το καπέλο του 6,96% που επιβλήθηκε μετά την καταστροφή του Βασιλικού, και την ανύπαρκτη έως τώρα πολιτική για την εισαγωγή φυσικού αερίου.

Μπορεί κανείς βεβαίως να το δει και αλλιώς. Υπάρχουν καταναλωτές της ΑΗΚ οι οποίοι λαμβάνουν ρεύμα και μάλιστα δωρεάν και κάποιοι άλλοι που καλούνται να το πληρώσουν με δόσεις. Κι αν δεν έχουν να το πληρώσουν τότε η ΑΗΚ τους σβήνει το διακόπτη. Θυμάστε και πριν από μερικούς μήνες που η ΑΗΚ ήθελε να τιμωρήσει τους καταναλωτές της με τόκο 5% για καθυστερημένες οφειλές…

Η ΑΗΚ στο μεταξύ πλήρωσε πέρσι σχεδόν 25 εκατ. ευρώ (αγορά ρεύματος από τρίτους, σύμφωνα με την έκθεση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη) για την αγορά ρεύματος από την εταιρεία ηλεκτρισμού των κατεχομένων. Ζήτημα συμψηφισμού δεν ετέθη σε καμία περίπτωση, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Επισήμως η ΑΗΚ θεωρεί πως το ζήτημα είναι πολιτικό και από καιρό εις καιρό ζητά να μάθει από την Κυβέρνηση εάν θα πρέπει να ξεγράψει τα χρωστούμενα και τι γίνεται απ’ εδώ και πέρα. Ο οργανισμός ζητά από την Κυβέρνηση να μάθει εάν θα γίνουν διευθετήσεις με τους Τουρκο''κύπριους'' που λαμβάνουν δωρεάν ρεύμα για να πληρώνουν όπως όλοι οι άλλοι καταναλωτές. Επαφές έγιναν στο παρελθόν και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το δωρεάν ρεύμα παρέχεται σε συγκεκριμένες κοινότητες στη Νεκρή Ζώνη όπου ζουν και Τουρκο''κύπριοι'' και οι οποίες ελέγχονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Ουσιαστικά οι Τουρκο''κύπριοι'' καταναλωτές στις περιοχές αυτές, καταναλώνουν ρεύμα δωρεάν, αλλά οι Ελληνοκύπριοι που ζουν εκεί  έχουν οκτώ μέρες να πληρώσουν το λογαριασμό τους, διαφορετικά η ΑΗΚ τους κλείνει τον διακόπτη.


Δημοφιλείς αναρτήσεις