Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Η 2η πιο ακριβή χώρα σε φάρμακα η Κύπρος


Η Κύπρος είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στη λιανική πώληση φαρμάκων στην Ευρώπη και πέμπτη στη χοντρική πώληση. Αυτό αποκαλύπτει έκθεση των φαρμακευτικών υπηρεσιών τις οποίες επιβεβαίωσε με δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, ο υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς.
Ο κ. Μαλάς διευκρίνισε ότι πρόκειται για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία και όχι για τα φάρμακα που παραχωρούνται από τις κρατικές υπηρεσίες.

Εξήγησε ότι η σημερινή τιμολόγηση των φαρμάκων γίνεται στη βάση μελέτης που είχε ετοιμαστεί το 2004 και εφαρμόστηκε το 2005. Το μοντέλο αυτό, είπε ο Υπουργός, δεν λειτούργησε αποτελεσματικά.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι στη χοντρική τιμή που αγοράζει η Κύπρος, προστίθεται ποσοστό κέρδους τρία τοις εκατό για τον φαρμακέμπορα, τριανταεπτά τοις εκατόν είναι το κέρδος των φαρμακοποιών και πέντε τοις εκατό είναι το ΦΠΑ.

Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο μελετά διάφορα μοντέλα τιμολογιακής πολιτικής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έως τα μέσα του καλοκαιριού θα ληφθούν αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου, Αυγουστίνος Ποταμίτης, αμφισβήτησε τα πορίσματα της έκθεσης, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για μελέτη αλλά για κάποιο πίνακα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Ποταμίτης κατήγγειλε ότι στην ετοιμασία του πίνακα εμπλέκονται λειτουργοί των φαρμακευτικών Υπηρεσιών, οι οποίοι το 2003 είχαν ευνοήσει δύο εταιρείες που δεν είναι μέλη του συνδέσμου, με αποτέλεσμα το κράτος να αγοράζει τα φάρμακα εννέα φορές πιο ακριβά.

Ο κ. Ποταμίτης απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφέροντας απλώς ότι εάν χρειαστεί θα επανέλθει. Είπε ακόμα ότι ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συζητήσει βελτίωση του συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων στη βάση της μελέτης που διεξήχθη το 2004.


 Την έκθεση αμφισβήτησε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Νουρής, αναφέροντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στη 10η με 12η θέση και όχι στη 2η στον κατάλογο με τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης. Προς τούτο επικαλέστηκε και δηλώσεις προ ημερών, εκπροσώπου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Νουρής πρόσθεσε πως μόνο το 25% των πολιτών απευθύνεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα για φάρμακα, σημειώνοντας πως ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτικών φαρμακείων, με αποτέλεσμα αρκετά να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις