Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Οι Τούρκοι κάνουν άσκηση με πραγματικά πυρά μέσα στο Οικόπεδο 12


Μία μεγάλη πρόκληση βρίσκεται εδώ και δύο μέρες σε εξέλιξη νότια στα ανοικτά της Κύπρου και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σήμερα με εντυπωσιακό τρόπο.Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από τις τέσσερις Ιουνίου μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλης κλίμακας τουρκική αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά. Σήμερα προβλέπεται η τελική της φάση. Η άσκηση πραγματοποιείται μέσα στο οικόπεδο δώδεκα, πολύ κοντά στο σημείο της ερευνητικής γεώτρησης της «Νομπλ» και εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει μεγάλο μέρος των οικοπέδων οκτώ και εννιά, που εφάπτονται του δώδεκα προς τα βόρεια και ανατολικά.

Στους κύκλους της κυβέρνησης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα εκβιαστικό μήνυμα της Τουρκίας που έρχεται ως συνέχεια της γνωστής ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία απειλούσε να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Το πλέον όμως ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι περιοχές που σήμερα ασκούνται το τουρκικό ναυτικό και αεροπορία, δεν περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που αμφισβητούν και επιδιώκουν να γκριζάρουν προκειμένου να μην αξιοποιηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ίδια άσκηση, στην ίδια περιοχή είχε εξαγγελθεί ότι θα πραγματοποιούνταν στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που θα ερχόταν στην Κύπρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Οι Τούρκοι είχαν εκδώσει NAFTEX (αγγελία δέσμευσης θαλάσσιας περιοχής) με σημείωση ότι στην περιοχή θα γίνονταν βολές πραγματικών πυρών. Όλοι είχαν ετοιμαστεί για ένταση, αλλά η Τουρκία χωρίς να άρει την αγγελία της δεν προχώρησε στην πραγματοποίηση της άσκησης. Τότε είχαμε εικάσει ότι αυτό έγινε λόγω κάποιων ανώτερων διεθνών πιέσεων, οι οποίες προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ασκήθηκαν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι καθ' όλη τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης, δεν υπήρξε στην περιοχή παρουσία ξένων σκαφών ή αεροσκαφών, όπως συνέβηκε άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν όταν η Τουρκία είχε προκαλέσει με ανάλογο τρόπο.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο ενημέρωσε τις διεθνείς αρχές για την πρόθεσή του να πραγματοποιήσουν άσκηση με πραγματικά πυρά. Έστειλαν τη NAFTEX στον ICAO, στο Παρίσι τηρώντας το γράμμα του νόμου. Αν και όφειλαν να ενημερώσουν και την Κυπριακή Δημοκρατία την αγνόησαν και η χώρα μας έλαβε την οδηγία με τις τουρκικές προθέσεις από τον διεθνή οργανισμό. Εδώ και δύο μέρες η χώρα μας αρκείται να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις τουρκικές δραστηριότητες και να καταγράφει τις παρανομίες προκειμένου να ακολουθήσουν τα συνήθη διαβήματα.

Λεπτομέρειες για την εξέλιξη της άσκησης δεν μπορούμε να έχουμε γιατί οι δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς για την παρακολούθησή της είναι περιορισμένες. Αρκείται στις πληροφορίες που δίνουν τα ραντάρ. Ωστόσο έχουν εντοπιστεί αεροσκάφη τύπου F16 και αεροσκάφη CN 235 αεροναυτικής συνεργασίας. Στο σενάριο τα F 16 αποτελούν την αιχμή του δόρατος, ενώ τα CN 235 είναι εκείνα που αναλαμβάνουν τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών του εχθρού, κάνουν ηλεκτρονικές παρεμβολές στις αντίπαλες επικοινωνίες και αποτελούν τον σύνδεσμο των μαχητικών αεροσκαφών με το αεροδρόμιο-βάση. Εξίσου ισχυρή είναι και η τουρκική ναυτική δύναμη που ασκείται στα νερά μας. Περιλαμβάνει φρεγάτες και μία τουλάχιστον κορβέτα.

Μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση της άσκησης που αναφέραμε πιο πάνω, αρχίζει στις 11 Ιουνίου άλλη μεγάλη άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, αυτή τη φορά στα ανοικτά της Αμμοχώστου. Πρόκειται για άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου και σε αυτήν συνεργάζονται οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης του ψευδοκράτους με αντίστοιχες τουρκικές. Τον συντονισμό έχει το τουρκο''κυπριακό'' κέντρο έρευνας και διάσωσης. Το μήνυμα είναι προφανές: Αμφισβητείται η κυριαρχία της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού μας εξ ολοκλήρου!

Δημοφιλείς αναρτήσεις