Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

"Πόρτα" από ΗΠΑ σε Άγκυρα για πώληση Predator


Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν τα UAV Predator στην Τουρκία (τώρα τα ενοικιάζουν και αμερικανικό κλιμάκιο ελέγχει την χρήση τους) σε συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. 


Το Πεντάγωνο απέρριψε το τουρκικό αίτημα και σε συνέντευξή του αμέσως μετά, ο πρόεδρος Α.Γκιουλ δήλωσε πως "Δεν κατανοεί την αμερικανική στάση, αφού ήδη οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν στην Τουρκία τα προηγμένης τεχνολογίας μαχητικά F-35, ένα ακόμα πιο προηγμένο και καταστροφικό όπλο", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. 

Η Άγκυρα θέλει να εξοπλίσει τα Predator με AGM-114 Hellfire για να μπορούν να επιχειρούν τόσο στο Κουρδιστάν, αλλά και στο Αιγαίο, αν χρειαστεί. Ο Γκιουλ, σύμφωνε με πληροφορίες, στην 30' συνάντησή του με τον Ομπάμα, πρόλαβε να συζητήσει σχετικά με την κρίση της Συρίας, για την οποία ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο «να σταματήσει την αιματοχυσία», τις σχέσεις της χώρας του με την Αρμενία και το Κυπριακό, αλλά και για τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, η oποία κρίση έχει προκαλέσει την ανάγκη της Τουρκία για UAV αφού ακυρώθηκε η πώληση των HERON TP. 

Εικάζεται ότι το Ισραήλ "έχει βάλει το χέρι του" στην άρνηση, αν και πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι "Οι τεχνολογίες των Predator, μπορούν να αντιγραφού από το MALE ANKA< το νέο τουρκικπο UAV και αυτό οι ΗΠΑ δεν θα το ήθελαν σε καμία περίπτωση" 

 Ο Γκιουλ επέμεινε στην απαίτηση της Άγκυρας να υπάρξει επίσημη συγνώμη του Ισραήλ για το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθούν ακόμα περισσότεροι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις