Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Το ΥΠΑΜ θέλει σκάφη στην τριπλάσια τιμή - Ενώ το Ισραήλ μας τα δίνει δωρεάν…


Σάλο και προβληματισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «ΜΑΧΗΣ» την περασμένη Κυριακή ότι Κύπριος αντιπρόσωπος συγκεκριμένης εταιρείας του εξωτερικού, η οποία κατασκευάζει σκάφη όπως αυτά που η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (Μ.Υ.Κ), προτίθεται να προμηθευτεί, προχώρησε σε υποβολή πρότασης προς τη Διοίκηση Ναυτικού, σύμφωνα με την οποία, το κάθε φουσκωτό σκάφος θα κοστίσει στην κυπριακή Δημοκρατία πέραν τρεις φορές περισσότερο από όσο διατίθεται από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία των φουσκωτών! 


Όπως είχε αποκαλύψει «Η ΜΑΧΗ», το θέμα αφορά στην ανάγκη της Μ.Υ.Κ να προμηθευτεί με δύο νέα φουσκωτά σκάφη σε αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων σκαφών που διαθέτει η δύναμη και που χρονολογούνται πέραν της 20ετίας. Οι προδιαγραφές για τα δύο νέα σκάφη έχουν ήδη ετοιμαστεί και προνοούν για δύο φουσκωτά σκάφη με τον εξοπλισμό τους, μήκους 10 και πλέον μέτρων.
Η περί ου ο λόγος κατασκευάστρια εταιρεία, διαθέτει τα συγκεκριμένα φουσκωτά στο ένα τρίτο της τιμής που προσφέρθηκε στη Διοίκηση Ναυτικού από τον Κύπριο μεσάζοντα. Με άλλα λόγια, η κατασκευάστρια εταιρεία προμηθεύει τα σκάφη στην τιμή των 350,000.- ευρώ περίπου, ενώ στο πολεμικό ναυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, έγινε πρόταση για προμήθεια των ίδιων ακριβώς σκαφών με τον εξοπλισμό τους, από την ίδια κατασκευάστρια εταιρεία, στην τριπλάσια περίπου τιμή ανά σκάφος!

Τα ίδια και περισσότερα σκάφη δωρεάν από το Ισραήλ
«Η ΜΑΧΗ» σήμερα προχωρεί και σε μία νέα αποκάλυψη γύρω από το θέμα. Ως γνωστό, όπως και πάλι η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει με σειρά δημοσιευμάτων της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας, επιτήρησης της ΑΟΖ και σε ζητήματα έρευνας και διάσωσης, η Κυβέρνηση του Ισραήλ έχει προτείνει στο Υπουργείου Άμυνας, από το Σεπτέμβριο του 2011, την προμήθεια πολεμικών πλοίων και ταχέων περιπολικών ανοικτής θαλάσσης με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή και με ένα προνομιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης σε βάθος 15ετίας ιδιαιτέρως χαμηλού επιτοκίου.

Μέρος της πρότασης αυτής προνοούσε και την δωρεάν ανοικοδόμηση της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, μετά την καταστροφική έκρηξη του Ιουλίου 2011. Η Κυπριακή Δημοκρατία, επέλεξε άλλη οδό, καταβάλλοντας εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή της Βάσης.

Σήμερα «Η ΜΑΧΗ» αποκαλύπτει, ότι ως μέρος της πρότασης για προμήθεια πολεμικών πλοίων και ταχέων περιπολικών ανοικτής θαλάσσης, το Ισραήλ έχει αποφασίσει όπως αντικαταστήσει την πρόταση για δωρεάν ανακατασκευή της Ναυτικής Βάσης με πρόταση για εντελώς δωρεάν προμήθεια όχι 2, αλλά 4-6 φουσκωτών σκαφών για τις ανάγκες τις Μ.Υ.Κ!!!

Επιτέλους ας δράσει το ΥΠΑΜ
Για δύο και πλέον χρόνια, το ΥΠΑΜ κωλυσιεργεί σε σχέση με τη συμφέρουσα πρόταση από το Ισραήλ. Οφείλει η χώρα μας να αδράξει την ευκαιρία και να προβεί άμεσα στην προμήθεια των πλοίων αυτών που τόσο πολύ έχει ανάγκη, με δεδομένη την παντελή αδυναμία της για ναυτική παρουσία και προστασία της ΑΟΖ, των οικοπέδων των γεωτρήσεων και της περιοχής ‘έρευνας και διάσωσης’ σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας προς την διεθνή κοινότητα.

Το ΥΠΑΜ, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την ισχυροποίηση και την προοπτική της Κύπρου, πρέπει να καλέσει σε διαπραγμάτευση την Ισραηλινή πλευρά για την προμήθεια των πολεμικών πλοίων, στο πλαίσιο της οποίας, θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει δωρεάν και επιπλέον αμυντικό υλικό (όπως π.χ. τις εν λόγω φουσκωτές λέμβους, οπλισμό, πυρομαχικά ή άλλα αμυντικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής), υπό την μορφή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ», λόγω της αδράνειας που επιδεικνύει το ΥΠΑΜ προκειμένου να δώσει μία σαφή απάντηση στην Ισραηλινή πρόταση, σε συνδυασμό με τις προετοιμασίες της Ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας για μία ενδεχόμενη σύρραξη με το Ιράν, είναι πολύ πιθανόν να αποσυρθεί οριστικά και διά παντός η συγκεκριμένη πρόταση και έτσι η Κύπρος να χάσει ακόμη μία μοναδική ευκαιρία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις