Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Κατεχόμενα προς εταιρείες: ''Μην προχωρήσετε σε συνεργασία με την “ε/κ διοίκηση”»

Δεν τελειώνουν οι προκλήσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από το ψευδοκράτος. Μετά και την παραλαβή από το Υπουργείο Εμπορίου των αιτήσεων ενδιαφέροντος από εταιρείες κολοσσούς για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται ότι οι Τούρκοι εντείνουν τις απειλές.


Αυτή τη φορά,  ο λεγόμενος υπέξ των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, δήλωσε ότι οι Ε/κ κλιμακώνουν την κρίση με την απόφασή τους να προχωρήσουν στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης.
Υποστήριξε  ταυτόχρονα ότι κάποια από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ ''είναι τα ίδια με αυτά στα οποία δόθηκε άδεια στην Τουρκική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να διεξάγει έρευνες''.
Κάλεσε μάλιστα τα ενδιαφερόμενα μέρη ''να μην προχωρήσουν σε συνεργασία με την 'ε/κ διοίκηση'''.

Ο λεγόμενος υπέξ έκανε λόγο για ατυχή ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίσης, προσθέτοντας ότι ''ο τ/κ λαός, το ένα από τα δύο ισότιμα μέρη στο νησί, έχει τα ίδια δικαιώματα με τους Ε/κ σε ό,τι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων''.
''Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια στις ενέργειες των Ε/κ για δημιουργία τετελεσμένων και για καταπάτηση των δικαιωμάτων μας'', είπε ο κ. Οζγκιουργκιούν, επαναλαμβάνοντας ότι το ψευδοκράτος και η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία ''θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό και θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους''.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο λεγόμενος υπέξ είπε ότι το ψευδοκράτος είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε συνεργασία με την Άγκυρα και την εταιρεία TΡΑΟ, λέγοντας μάλιστα ότι ''ποτέ δεν είναι αργά για συνεργασίες σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο''.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν μίλησε ακόμη για πρόταση τεσσάρων σημείων που έθεσε στο τραπέζι στις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο Ντερβίς Έρογλου και αφορά την ισότιμη κατανομή των φυσικών πόρων, πρόταση η οποία, όπως ανέφερε, δείχνει την καλή θέληση των Τ/"κ" και το πνεύμα συμβιβασμού που τους διακατέχει. Είπε ακόμη ότι η πρόταση αυτή εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

''Εάν η 'Ε/κ διοίκηση' ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την εποικοδομητική πρόταση, τότε αυτό το πρόβλημα που προκαλεί και κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, μπορεί να υπερπηδηθεί κατά δίκαιο τρόπο. Είναι δυνατό να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών'', κατέληξε.


Δημοφιλείς αναρτήσεις