Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Τα αλλάζουν τώρα οι Τούρκοι για την ονομασία στα διαβατήρια

Τα αλλάζει τώρα το ψευδοκράτος για το νέο κωδικό των διαβατηρίων. Δεν πρόκειται, λέει, για μετονομασία του ψευδοκράτους, αλλά για υιοθέτηση νέου κώδικα από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Χθες η Χαβαντίς έγραφε ότι ο κωδικός των νέων ηλεκτρονικών διαβατηρίων θα είναι CTR (Cyprus Turkish Republic) και όχι ''ΤΔΒΚ'' (TRNC) που είναι σήμερα.

Το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών αναφέρει τώρα ότι την απόφαση για υιοθέτηση του νέου αυτού κωδικού έλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να εναρμονιστεί το ψευδοκράτος με τα πρότυπα του ICAO και να μπορούν να ελέγχονται τα διαβατήριά του από τα μηχανήματα που είναι εγκατεστημένα σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Ο κωδικός ISO 3166, προστίθεται, θα χρησιμοποιείται ως κωδικός της ''χώρας'', δηλαδή του ψευδοκράτους, ενώ ο κωδικός ISO/IEC 7501 θα χρησιμοποιείται στα διαβατήρια για να καθορίζεται η χώρα έκδοσής τους και η ''υπηκοότητα'' του κατόχου. Στην ανακοίνωση διαψεύδονται οι ισχυρισμοί που διατυπώνονταν στο δημοσίευμα της Χαβαντίς περί αλλαγής της ονομασίας του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Ντουζέν, κατά τη χθεσινή συνεδρία της ψευδοβουλής, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Οζκάν Γιοργκαντζίογλου έθεσε ερώτημα κατά πόσον η συγκεκριμένη απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αλλαγή του κωδικού του ψευδοκράτους στα διαβατήρια, είναι σύμφωνη με το ''σύνταγμα'' και τη ''νομοθεσία''.

Στην ημερήσια διάταξη, είπε, βρίσκεται το Κυπριακό και η συζήτηση για ξεχωριστό κράτος, η οποία αντικατοπτρίζεται στην απόφαση του «υπουργικού», δημιουργεί μια πολιτική επιπλοκή.
Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών TURKSAT, Οζκάν Νταλμπάϊ δήλωσε χθες ότι οι ηλεκτρονικές ταυτότητες (έξυπνες ταυτότητες) του ψευδοκράτους αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2012.

Δημοφιλείς αναρτήσεις