Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

Τέλος στις κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες, λέει ο Έρογλου


Το τελευταίο στάδιο των συνομιλιών κυπριακής ιδιοκτησίας ολοκληρώθηκε μετά την αναγγελία του ΓΓ των ΗΕ ότι δεν θα συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη στο Κυπριακό, ανέφερε ο τ/''κ'' ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Σε διάγγελμά του με αφορμή τα δύο χρόνια από την «εκλογή» του στην ηγεσία της τ/''κ'' κοινότητας, ο κ. Έρογλου εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι ο κ. Μπαν Γκι-μουν δεν συγκάλεσε πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι ανασταλτικός παράγοντας σε αυτό ήταν η απροθυμία της ε/κ πλευράς.Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ανέφερε στο διάγγελμά του ότι η διαδικασία στο Κυπριακό έχει φτάσει σε τέλμα, όχι με ευθύνη της τ/''κ'' πλευράς.

Για το παρόν στάδιο, είπε ότι δεν τίθεται θέμα συνέχισης των διαπραγματεύσεων επί της ουσίας, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών, με την ολοκλήρωση της διπλωματίας του «πήγαινε- έλα» από τα ΗΕ.

Επίσης, είπε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις προσπάθειες και τη βούληση της μίας πλευράς, ενώ πρόσθεσε ότι η συνολική λύση δεν συνεπάγεται ότι ο κόσμος θα ξαναβιώσει την ίδια, με προ του 1974, κατάσταση.

Ως προς το «σχέδιο Β» της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο κ. Έρογλου αναφέρθηκε σε σενάρια για την «Ταϊβανοποίηση» ή «Κοσοβοποίηση» των κατεχομένων, συμπλήρωσε όμως ότι το ψευδοκράτος αποτελεί ένα, κατά την έκφρασή του, δημοκρατικό και ανεξάρτητο «κράτος».

Είπε ότι στις διαπραγματεύσεις, η τ/''κ'' πλευρά επέδειξε πάντοτε εποικοδομητική στάση, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις και υιοθέτησε μία στάση υπέρβασης των προβλημάτων, συμπλήρωσε όμως ότι η ε/κ πλευρά δεν ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτό, με στόχο την υποχώρησή της από τις συγκλίσεις.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τα ΗΕ και η διεθνής κοινότητα συμμερίζονται την άποψη ότι πρόθεση της ε/κ πλευράς είναι η διαιώνιση των διαπραγματεύσεων και η διατήρηση του status quo, αντί για την επίτευξη λύσης.

Ανέφερε ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΕ, έγινε αναφορά στις δυσκολίες που προκαλεί η αρνητική, όπως είπε, στάση των Ε/κ, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν εκφράστηκε δυστυχώς ποτέ δημόσια.

Ασκησε κριτική στον προκάτοχό του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέγοντας πως προσπάθησε να ικανοποιήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ε/κ πλευρά.

Αναφορικά με τα επιμέρους ζητήματα των διαπραγματεύσεων, ο κ. Έρογλου είπε ότι στο θέμα της διασταυρούμενης ψήφου είναι φυσιολογικό να διατηρεί ο ίδιος αμφιβολίες για το σύστημα, ενώ είπε ότι πολλά ε/κ και τ/''κ'' κόμματα αντιδρούν επίσης σε αυτό.

Με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την «ε/κ πλευρά», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι οι τ/''κ" θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των δικαίων τους στη διεθνή σκηνή.

Εξάλλου, ο τ/''κ'' ηγέτης αναφέρθηκε στη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι θα συμβάλει στην ειρήνη στον τόπο, ενώ αναφορά έκανε και στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου.

Δήλωσε ακόμη ότι η Κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και το «εθνικό ζήτημα» των τ/''κ''.

Ως προς την διεξαγωγή της τελευταίας «απογραφής» στα κατεχόμενα, με τη συμμετοχή παρατηρητών του ΟΗΕ, ο τ/''κ'' ηγέτης είπε ότι προέκυψε ξεκάθαρα η ανάγκη για εργατικό δυναμικό από έξω, ενώ είπε επίσης ότι τα δεδομένα της καταμέτρησης χρησιμοποιήθηκαν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ έγιναν αποδεκτά από τα ΗΕ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις