Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Αποκλειστικό. Πρόσω ολοταχώς της Κυπριακής Οικονομίας για τον Μηχανισμό Στήριξης


Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η Κυπριακή οικονομία και μάλιστα, τον ερχόμενο μήνα η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.

Τα Ταμεία του κράτους έχουν άμεση ανάγκη από 200 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Ακόμη και ένα δεύτερο δάνειο για κάλυψη της τρύπας του προϋπολογισμού δεν είναι αρκετό για να σταματήσει την αρνητική πορεία. Τώρα ή μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2013, η Κύπρος εισέρχεται σε δύσκολες μέρες, υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές. Το σκηνικό είναι αρνητικό, μιας και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Κουκουβάγιας, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2012 η Κύπρος πρέπει να καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού, πρέπει να βρει τα χρήματα, διότι τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Οι πηγές μας λένε ότι, σε περίπου ένα μήνα θα υποβάλλουμε αίτηση στον μηχανισμό στήριξης, αν δεν βρούμε τα 200 εκ. ευρώ. Μιλάμε για μία αρνητικότατη εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία της οποία η οικονομία φαίνεται να έχει καταρρεύσει.

Η κυπριακή οικονομία έχει περάσει σε κατάσταση ύφεσης και κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα πότε θα καταφέρει να βγει από αυτήν. To ποσοστό ανεργίας έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Ξεπέρασε επίσημα το 10% με την Πάφο να κρατά τα σκήπτρα, αφού είναι πέραν του 15%. Τα ταμεία του κράτους έχουν άμεση ανάγκη 200 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες, ο τραπεζικός τομέας περνά τα χειρότερά του, με μία τράπεζα να είναι με το ένα πόδι υπό κρατική ή διεθνή στήριξη. 

Οδηγείται η Κύπρος σε Μηχανισμό Στήριξης τώρα ή μετά τις εκλογές; Είναι ένα ερώτημα που ζητεί απάντηση. Θα καταφέρουν οι κυβερνώντες να διαχειριστούν τα μεγάλα προβλήματα, να βρουν τα χρήματα που χρειάζονται, να στηρίξουν την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα;

Πάντως, μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της οικονομίας. Φάνηκε ανίκανη και λίγη για να διαχειριστεί το πρόβλημα. 

Ένα δεύτερο δάνειο από τους Ρώσους ή τους Κινέζους θα μας βάλει στον αναπνευστήρα για ένα χρονικό διάστημα αλλά η άσχημη πορεία θα συνεχιστεί. Πορεία η οποία μας σπρώχνει στον Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε. – ΔΝΤ.

Δυστυχώς, έτσι κατάντησε η Κύπρος της ευμάρειας ή μάλλον έτσι την κατάντησαν οι κυβερνώντες.Δημοφιλείς αναρτήσεις