Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Αταλάι: Η Τουρκία θα εγγυάται πάντα την ασφάλεια και ελευθερία των Τ/'κ''


Να μην ανησυχούν εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν ή δεν πηγαίνουν όπως αναμένεται, κάλεσε τους Τουρκο''κύπριους'' ο Τούρκος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η στήριξη της Τουρκίας θα συνεχίσει σε όλους τους τομείς. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας στα εγκαίνια του πρώτου αθλητικού συγκροτήματος στα κατεχόμενα, στη Μόρφου, ο κ. Αταλάι είπε ότι η ζωή στο ψευδοκράτος ομαλοποιείται, η ''χώρα'' αναπτύσσεται, η οικονομία τα πάει καλά διανύοντας μία σταθερή πορεία. Παρά τις δυσκολίες στη διεθνή σκηνή, το ψευδοκράτος - συνέχισε- έχει φτάσει σε αξιοθαύμαστο σημείο σήμερα. Η Τουρκία, είπε, θα είναι δίπλα στους Τ/''κ'' κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Σημειώνοντας τη σημασία που έχει η Μόρφου για το ψευδοκράτος και την Κύπρο, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι επενδύσεις στην κατεχόμενη πόλη αυξάνονται. Αναφερόμενος στα λεγόμενα εμπάργκο, είπε ότι ''όλοι αυτοί οι περιορισμοί που είναι ενάντια στο πνεύμα του αθλητισμού, αλλά και σε άλλους τομείς, θα πρέπει να καταργηθούν. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμένει με δεμένα τα μάτια''. Οι ομάδες του ψευδοκράτους, ανέφερε, δεν μπορούν να παίξουν ούτε καν ένα φιλικό αγώνα. Για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο Μπεσίρ Αταλάι είπε ότι η τ/''κ'' πλευρά συνεχίζει τις έντονες και εποικοδομητικές προσπάθειες ώστε η προσπάθεια των ΗΕ να ολοκληρωθεί με επιτυχία, αλλά λόγω της αδιάλλακτης - όπως ισχυρίστηκε - στάσης της ε/κ πλευράς, δεν έχει ακόμη προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Επικαλούμενος την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, υποστήριξε ότι είναι φυσιολογικό για την ε/κ πλευρά να αντιστέκεται σε μία λύση και επέρριψε ευθύνες γι' αυτό και στα κράτη μέλη της Ένωσης.
Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει πάντοτε να εγγυάται την ασφάλεια και την ελευθερία των Τ/''κ'', πρόσθεσε. Στη δική του ομιλία ο ψευδοπρωθυπουργός, Ιρσέν Κιουτσιούκ, είπε ότι είναι ακατανόητα τα ''εμπάργκο'' στον αθλητισμό και τη νεολαία. Ο αθλητισμός, συνέχισε, είναι ένα εργαλείο που εξυπηρετεί την ενότητα των κοινοτήτων και βοηθά στο να ανακαλύπτονται νεαρά ταλέντα. ''Ακόμα και αυτό θεωρείται πολύ για τους Τ/''κ'' ''. Ανέφερε επίσης ότι από τότε που ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η Μόρφου δεν είναι μέρος της συμφωνίας για το Κυπριακό, οι επενδύσεις στην περιοχή έχουν ενισχυθεί. Με τη βοήθεια της Τουρκίας, πρόσθεσε, οι δυσκολίες των Τ/''κ'' ξεπερνιούνται. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος θα παραστεί αύριο σε εγκαίνια με τίτλο ''Insight Turkey'' στο λεγόμενο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής και θα μιλήσει σε συνέδριο με τίτλο ''Αραβική Άνοιξη, Ανατολική Μεσόγειος και Κυπριακό''.

Δημοφιλείς αναρτήσεις