Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Ο Μόνιμος Αντιπροσώπος της Κύπρου στα ΗΕ κατήγγειλε τουρκικές παραβιάσεις Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Eθνη Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου κατήγγειλε με επιστολή του ημερομηνίας 3.5.12 προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που σημειώθηκαν από 1 έως 31 Μαρτίου 2012.


Στην επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχείς παραβιάσεις από την Τουρκία και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους. Τέτοιες συστηματικές παραβιάσεις σε βάρος της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την διεθνή αεροπλοΐα στην περιοχή, υπογράμμισε.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι οι τουρκικές ενέργειες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία υπό το φως των πρόσφατων στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου που σχετίζονται με δραστηριότητες χαμηλής πτητικότητας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και υπό το φως των απειλών υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για προσάρτηση του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου στην Τουρκία.

Η Κύπρος, σημείωσε επίσης, καλεί για ακόμα μια φορά την Τουρκική Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το Χάρτη των ΗΕ και με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις