Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Βάζουν την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό ''διασώσεων''...


Ο Κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου δεν το αποκλείει και η Κύπρος ίσως μπει κι αυτή σύντομα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό "διασώσεων". Συγκεκριμένα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής τέθηκε κυβερνητικό νομοσχέδιο περί... 

της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σκοπός του νομοσχεδίου , το οποίο σύμφωνα με αρμόδιο του Κυπριακού ΥΠΕΞ, θα πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή μέχρι τις 30 Μαΐου, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό σημαίνει σε αυτή τη φάση, ότι η Κύπρος θα δανείζει χρήματα στην Ελλάδα την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ή όποιον άλλον έχει ανάγκη, με την είσοδό της στο EMS. 

Για την δημιουργία του ΕΜΣ , που θα αντικαταστήσει τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), συμφώνησε στις 17.12.10 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Στόχος είναι ο ΕΜΣ να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιούλιο, δηλαδή επί Κυπριακής προεδρίας, αντί ένα χρόνο αργότερα, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. Επίσης, σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν αύξηση της συνολικής χρηματοδοτικής ικανότητας του ΕΜΣ από 500 σε 700 δις ευρώ. 

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως η Βουλή των Αντιπρόσωπων θα πρέπει να κυρώσει το συντομότερο δυνατό την τροποποίηση του άρθρου της Συνθήκης της Λισσαβόνας για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, "επειδή εάν ω μη γένοιτο χρειαστεί, η Κύπρος δεν θα μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του Μηχανισμού εφόσον δεν έχει πρότερα κυρώσει τη Συνθήκη". Η συνεισφορά της Κύπρου βάσει πληρωθέντος κεφαλαίου είναι 150 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως με το ποσό αυτό το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί κατά 0,8%. 

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως οι υπόλοιπες δεσμεύσεις της Κύπρου είναι σε εγγυήσεις που θα πρέπει μαζί με το πληρωθέν κεφάλαιο των 150 εκ. ευρώ να συμπληρώνουν ένα ποσό που ξεπερνά το 1,3 δις ευρώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις