Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Προκλητικός και πάλι ο Έρογλου


Για αδιαλλαξία κατηγόρησε για ακόμη μία φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Τουρκο''κύπριος'' ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, υποστηρίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι αυτή υπάρχει, πρέπει κάποιος να ρωτήσει τα ΗΕ μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Μιλώντας σήμερα κατά την επίσκεψη του τουρκικού συνδέσμου απόστρατων αξιωματικών Σμύρνης, ο κ. Έρογλου είπε ότι λόγω των ψηφισμάτων των ΗΕ για τους Τ''/''κ αυτοί ίδρυσαν το ''κράτος'' τους, το οποίο λόγω της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ αναγνωρίστηκε μόνο από την Τουρκία. ''Εάν τα ΗΕ δεν το εμπόδιζαν, σήμερα εκτός από την Τουρκία πολλές χώρες θα ήταν σε θέση να προβούν σε αναγνώριση. Τα ΗΕ έχουν αποδεχθεί με ευχαρίστηση την ανεξαρτησία κάποιων χωρών, ενώ πολεμούν τη δική μας ανεξαρτησία με ζήλο''.

Για τις συνομιλίες, είπε ότι εάν συνεχιστούν με ανοικτό τέλος δεν πρόκειται να φτάσουν πουθενά για να προσθέσει ότι ''σε περίπτωση που γίνουν διαπραγματεύσεις εντός ενός χρονικού περιθωρίου, μπορούμε να καταλάβουμε εάν θα φτάσουμε ή όχι σε μία συμφωνία. Εμείς ακόμη διεξάγουμε διαπραγματεύσεις υπό εμπάργκο. Οι συνομιλητές μας είναι και μέλος των ΗΕ και μέλος της ΕΕ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις τί πιο φυσικό για την ε/κ πλευρά να παίζει με το χρόνο''.

Επανέλαβε τη θέση του ότι όλες τις συμφωνίες μέχρι σήμερα η ε/κ πλευρά τις έχει απορρίψει, υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ ξεκίνησαν το κυπριακό πρόβλημα και είναι ο μόνος λόγος που δεν λύνεται, αλλά σήμερα - συνέχισε - μπορούν να πουν της Τουρκίας μην έρθεις στην ΕΕ εάν δεν λύσεις το Κυπριακό. ''Φυσικά, το βασικό δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα, αλλά η πρόθεση να μην εντάξουν την Τουρκία στην ΕΕ''.

Η διεθνής κοινότητα, ισχυρίστηκε ο κ. Έρογλου, άρχισε να καταλαβαίνει την αδιαλλαξία των Ε/κ και πρέπει να δείχνει πλέον περισσότερη κατανόηση έναντι των Τ/"κ".

Επανέλαβε ότι λόγω των Προεδρικών εκλογών αλλά και της επικείμενης Προεδρίας της ΕΕ είναι δύσκολο να υπάρξει μία συμφωνία, προσθέτοντας ότι ''όπως είπε και ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεπάγεται ότι από την 1η Ιουλίου και μετά δεν μπορεί να βγει κάποιο αποτέλεσμα από τις συνομιλίες''.

Ισχυρίστηκε ότι είναι ντροπή το ότι οι Τ/"κ" ζουν κάτω από ''εμπάργκο'', ζητώντας να διορθώσει η διεθνής κοινότητα, προεξέχουσας της ΕΕ, αυτό το λάθος, κατά την έκφρασή του. ''Αυτό αν θα γίνει ή όχι, θα το δείξει ο χρόνος''.

Δημοφιλείς αναρτήσεις