Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

«Σκληρό παιχνίδι» από την Τουρκία


Έντονες και  σκληρές πιέσεις από την Τουρκία  -σε σημείο μάλιστα να λαμβάνουν χαρακτηριστικά τρομοκρατίας - προς τις μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας, ώστε να μη συμμετέχουν στον β' γύρο αδειοδότησης για τα κυπριακά «οικόπεδα» αποκαλύπτει το έγκυρο οικονομικό περιοδικό του Ισραήλ «Globes». To θέμα δημοσιεύει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος".


Σημειώνει μάλιστα ότι σε περιπτώσεις ρωσικών και γαλλικών εταιρειών υπήρξε επίδραση από τις πιέσεις, ενώ οι κινεζικές εταιρείες δεν επηρεάστηκαν.


Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο αγωγός Nabucco και τα 30 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου που παίρνει από τη Gazprom ετησίως η Τουρκία, φαίνεται πως αποτελούν τον πυρήνα των τουρκικών πιέσεων και τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα για ρωσικών συμφερόντων εταιρείες ώστε να κάνουν δεύτερες σκέψεις, εκτός από μια ή οποία φαίνεται να μην επηρεάζεται.

Πάντως, οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι αυτό το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας στον Β’ γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ,  αρκετών εταιρειών από το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει «ο Φιλελεύθερος», έντονο ενδιαφέρον για κυπριακά «οικόπεδα» δείχνει το τελευταίο διάστημα ο μεγιστάνας στον τομέα ενέργειας του Ισραήλ Οφερ Νιμρόντι, ο οποίος μάλιστα αποκαλύπτεται ότι το τελευταίο διάστημα επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε διακριτικές επαφές με «υψηλόβαθμα πρόσωπα στην κυπριακή κυβέρνηση».

Δημοφιλείς αναρτήσεις