Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Ένας συνάνθρωπός μας, αιχμάλωτος του 74, ζητά την βοήθειά μας

 Ο 67χρονος σήμερα Μιχάλης Κυριάκου, ο οποίος το 1974 υπέστη άγρια κακοποίηση κατά την αιχμαλωσία του από τους Τούρκους με αρκετά κατάλοιπα στην υγεία του και με επιπτώσεις στη σωματική του αρτιμέλεια παλεύει να επιβιώσει, χωρίς όπως τονίζει, να τυγχάνει της απαιτούμενης στήριξης από την πολιτεία. Δεν έφθαναν όλα τα άλλα για τον Μιχάλη, η θρόμβωση που εξελίχθηκε σε γάγγραινα, οδήγησε το 2010 στον ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού πάνω από το γόνατο. Οι δικοί του υποστηρίζουν ότι υπήρξε και ιατρική αμέλεια, ωστόσο την ευθύνη δεν την ανέλαβε κανένας. Από τα κτυπήματα των Τούρκων κατά την αιχμαλωσία υπέστη σοβαρής μορφής βαρηκοΐα, ενώ τα κτυπήματα στο κεφάλι προκάλεσαν βλάβη σε νεύρα κάτι που οδηγούσε σε λιποθυμίες. Επιπρόσθετα έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση κατά την οποία του αφαιρέθηκε μέρος του πνεύμονα και όπως ο ίδιος μας ανέφερε αυτό είχε σχέση με τον τραυματισμό του το 1974 από θραύσμα.


ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. 
Λόγω των πολλών προβλημάτων υγείας τα έξοδα είναι αυξημένα και δυσβάστακτα για τον 67χρονο και την οικογένειά του. Ο ίδιος ο Μιχάλης Κυριάκου λαμβάνει σύνταξη ανικανότητας το ποσό των 638 ευρώ και η σύζυγός του σύνταξη 450 ευρώ, σύνολο 1.088 ευρώ τον μήνα.  Αν κρινόταν ως τραυματίας πολέμου, όπως του είχαν αναφέρει, η σύνταξή του θα ήταν πολύ ψηλότερη. Για τον σκοπό αυτό του ζήτησαν να τους παρουσιάσει έγγραφα του Νοσοκομείου Λευκωσίας όταν είχε εξεταστεί μετά την απελευθέρωσή του από την αιχμαλωσία τον Οκτώβριο του 1974. Ωστόσο τέτοια έγγραφα δεν διατηρήθηκαν στο αρχείο του νοσοκομείου και ο 67χρονος Μιχάλης παραμένει εκτεθειμένος στη γραφειοκρατία. Το τεχνητό πόδι (Κολόβωμα) του Μιχάλη χρειάζεται ανακατασκευή και αναμένει από τις κρατικές υπηρεσίες να του εγκρίνουν κάποιο κονδύλι. Παράλληλα χρειάζεται ακουστικό βαρηκοΐας, αφού το προηγούμενο που είχε χάθηκε στο νοσοκομείο Λευκωσίας, όταν πήγε για χειρουργική επέμβαση.

Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ. 
 Η τουρκική εισβολή του 1974 βρήκε τον 29χρονο τότε Μιχάλη Κυριάκου παντρεμένο με τη Θεανώ, στο χωριό Αγίοι Τριμιθιάς και πατέρα τριών παιδιών, τη Μαίρη 10 χρόνων την Έλλη 8 χρόνων και τον Πέτρο 4 χρόνων. Κλήθηκε ως έφεδρος και κατατάγηκε στο Παλιό ΓΣΠ, από εκεί μεταφέρθηκε με τη μονάδα του στη Κερύνεια όπου ήταν ένας από τους υπερασπιστές της Πόλης. Όταν οι Τούρκοι μπήκαν με τα άρματα στην Κερύνεια ο Μιχάλης δεν κατάφερε να διαφύγει. Κρύφτηκε σε κάποια σπίτια, ωστόσο συνελήφθηκε στην περιοχή του σταδίου ΓΣ Πράξανδρος, όπου βρισκόταν η έδρα του 281 τάγματος της Εθνικής Φρουράς, το οποίο και αποδεκατίστηκε. Με τη σύλληψή του από τους Τούρκους στρατιώτες ο Μιχάλης Κυριάκου δέχθηκε ανελέητα κτυπήματα. Θα μετέφεραν τους αιχμαλώτους με πλοίο στην Τουρκία, ωστόσο λόγω θαλασσοταραχής αυτό αναβλήθηκε για 12 μέρες. Στο μεσοδιάστημα μεταφέρθηκαν σε μάντρα ζώων στο Κιόνελι όπου χρησιμοποιήθηκε για κράτηση των αιχμαλώτων. Κατά την ανάκριση ο Μιχάλης, όπως και οι άλλοι αιχμάλωτοι Ελληνοκύπριοι κακοποιήθηκαν άγρια.
Όταν τελικά μεταφέρθηκαν με πλοίο στην Τουρκία οδηγήθηκαν αρχικά στις Φυλακές των Αδάνων και στη συνέχεα στις φυλακές της Αμάσειας. Κατά την είσοδό τους στις φυλακές οι αιχμάλωτοι δέχθηκαν από τους Τούρκους στρατιώτες δεύτερο κύκλο ξυλοδαρμού, με γροθιές, κλοτσιές και κοντακιές. Ο Μιχάλης Κυριάκου ήταν από τους τελευταίους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν κατόπιν ανταλλαγής και αυτό έγινε στις 27 Οκτωβρίου 1974.

ΖΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗ. 
Με την επιστροφή του ο Μιχάλης αντιμετώπισε λιποθυμικά επεισόδια συνεπεία των κτυπημάτων που δέχθηκε στο κεφάλι. Χρειάσθηκε να υποβληθεί σε θεραπεία στο Ισραήλ το 1975. Τα έξοδα καλύφθηκαν με δάνειο από τη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία του χωριού του. Τα προβλήματα υγείας συνέχισαν να ταλαιπωρούν τον Μιχάλη και για τον λόγο αυτό εργαζόταν περιστασιακά. Τα χρόνια πέρασαν και σήμερα είναι συνταξιούχος. Με την πρόσφατη αποκοπή του αριστερού του ποδιού η ζωή του άλλαξε, όμως ο ίδιος δεν τα βάζει κάτω. Κινείται, με τροχοκάθισμα, με πατερίτσες, αλλά και με αυτόματο μικρό αυτοκίνητο.   Αγωνίζεται για μία καλύτερη ποιότητα ζωής και σημειώνει ότι και η πολιτεία έχει υποχρέωση να τον στηρίξει. Τα τρία του παιδιά έχουν σήμερα τις δικές τους οικογένειες και αγωνίζονται να τα φέρουν βόλτα.

Αν υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι θα ήθελαν να στηρίξουν τον Μιχάλη Κυριάκου, υπάρχει ο τραπεζικός του λογαριασμός στην τράπεζα Κύπρου, με αριθμό 0112-00-094384. Για περισσότερες πληροφορίες στον αριθμό τηλεφώνου: 99403529 που ανήκει στην κόρη του Μιχάλη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις