Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Εντοπίστηκε η βόμβα των 700 λιβρών στη Δένεια - Εκκενώθηκαν τα γειτονικά σπίτια και αποκλείστηκε η περιοχή


Μετά από σκληρή εργασία δύο ημερών και αφού έγιναν εκτεταμένες εκσκαφές σε ολόκληρο το χωράφι, οι Πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας εντόπισαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Δένεια το πηγάδι όπου βρίσκεται η βόμβα βάρους 700 λιβρών η οποία έμεινε ξεχασμένη από το 1974. 
Το πηγάδι εντοπίστηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και ακολούθως τα ειδικά μηχανήματα επιβεβαίωσαν ότι στο πηγάδι βρίσκεται και μεταλλικό αντικείμενο. Δηλαδή η βόμβα. 

Οι εργασίες έχουν προς το παρόν σταματήσει για να συνεχιστούν νωρίς το πρωί του Σαββάτου οπότε και θα αποκαλυφθεί η βόμβα, για να διαφανεί σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Τα γειτονικά σπίτια έχουν εκκενωθεί – τα πρώτα σπίτια βρίσκονται σε απόσταση 15 μέτρων από το πηγάδι – ενώ το Σάββατο, μόλις αποκαλυφθεί και η βόμβα θα εκκενωθεί ολόκληρο το χωριό. Πενήντα Αστυνομικοί και Πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται ήδη στην Δένεια και είναι σε ετοιμότητα.


Σύμφωνα με την έκθεση κινδύνου των πυροτεχνουργών, οι επιλογές για την καταστροφή και εξουδετέρωση της βόμβας, είναι δύο.

Η πρώτη είναι η σωστή διαχείριση του τεμαχίου και η παραμονή της στο ίδιο σημείο όπου βρίσκεται, με τον απομακρυσμένο αλλά υπαρκτό κίνδυνο να εκραγεί σε μετέπειτα στάδιο από μόνη της. 

Η δεύτερη επιλογή είναι η μεταφορά και εξουδετέρωσή της στην Νεκρή Ζώνη με υπαρκτό τον θανάσιμο κίνδυνο για τα άτομα που θα εργαστούν.


Ενδεχομένως σήμερα να γίνει η ελεγχόμενη έκρηξη για την εξουδετέρωση της βόμβας βάρους 700 λιβρών που παρέμεινε από το 1974 σε πηγάδι, στη Δένεια. Το Σάββατο βρέθηκε στο χώρο η ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στην περιοχή για την Κυριακή (λειτουργία από οικείο μητροπολίτη, βαπτίσεις).

Δημοφιλείς αναρτήσεις