Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Επιπλέον 54 εκατ. ευρώ για την καταστροφή στο Μαρί

Στα 54 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός που κατέθεσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών της Kύπρου εκ μέρους της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για κάλυψη των δαπανών για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, λόγω της καταστροφής που προκάλεσε η έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο ΜαρίΣυγκεκριμένα η βουλή καλείται να εγκρίνει κονδύλι ύψους 26 εκατ. ευρώ που ήδη καταβλήθηκαν στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού των κατεχομένων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από τις αρχές Αυγούστου μέχρι το τέλος του 2011.
Ακόμη η ενοικίαση των γεννητριών από Ελλάδα και ΗΠΑ για πέντε περίπου μήνες, θα στοιχίσει άλλα 17 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον 11,2 εκατ.ευρώ δαπανήθηκαν για την επιδιόρθωση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό.
Όσον αφορά στην αγορά ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανέρχεται στα 21,8 εκατ. ευρώ, αν και αρχικά είχε υπολογισθεί στα 17,5 εκατ, ευρώ. Τελικά ζητήθηκε από την ΑΗΚ πρόσθετη δαπάνη 4,3 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι και το μόνο ποσό που δεν αφορά άμεσα την καταστροφή της 11ης Ιουλίου.
Σε συνέντευξή του το μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Μάριος Μαυρίδης είπε ότι η Βουλή δεν πρόκειται να απορρίψει τον προϋπολογισμό αν και όπως είπε χρειάζονται οι διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα του φορολογούμενου τυγχάνουν σωστής διαχείρισης.
«Αυτό που θα προτείνω είναι την σύσταση μιας επιτροπής ειδικών, η οποία θα διασφαλίζει ότι η ΑΗΚ κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις αλλά δεν είναι αρκετές» πρόσθεσε ακόμη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις