Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

17/06 οι νέες εκλογές- Πρωθυπουργός ο Π.Πικραμμένος


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με απόφαση να γίνουν οι εκλογές στις 17 Ιουνίου και πρωθυπουργός να αναλάβει ο πρόεδρος του ΣτΕ, Π. Πικραμμένος. Στη σύσκεψη  δεν συμμετέχει ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την περιφρόνηση του 7% του εκλογικού σώματος, με την μη κλήση του Ν. Μιχαλολιάκου στην χθεσινή σύσκεψη. 

«Αρνούμαι να νομιμοποιήσω τον εμπαιγμό, την περιθωριοποίηση και την περιφρόνηση των 440.992 ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής» δηλώνει ο γγ του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, με αφορμή την πρόσκληση που έλαβε για να συμμετάσχει στη σύσκεψη με σκοπό τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης. 

Επιπλέον, σήμερα στις 11 το πρωί συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή, η οποία αναμένεται να διαλυθεί την Παρασκευή εν όψει της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών, χωρίς σταυρό προτίμησης αλλά με λίστα.

Σύμφωνα με την ημερήσια κοινοβουλευτική διάταξη, της ορκωμοσίας θα προεδρεύσει ο Δ΄ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής.

Η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την επομένη στις 11 το πρωί, με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος.

Η εκλογή θα γίνει με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι). Αν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε θα διεξαχθεί επαναληπτική μυστική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρωτευσάντων σε ψήφους υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι υποχρεωτικό να αναδειχθεί από το πρώτο κόμμα.

Με την ανάδειξή του, ο πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει τη νέα ημερήσια διάταξη η οποία θα περιλαμβάνει την εκλογή των υπολοίπων μελών του προεδρείου σε επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή το απόγευμα.

Πέραν του προέδρου, το προεδρείο θα απαρτίζεται από επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς οι οποίοι θα εκλεγούν επίσης έπειτα από μυστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι πρώτοι τρεις αντιπρόεδροι εκλέγονται από το πρώτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη, ο τέταρτος αντιπρόεδρος από το δεύτερο κόμμα, ο πέμπτος αντιπρόεδρος από το τρίτο κόμμα, ο έκτος αντιπρόεδρος από το τέταρτο και ο έβδομος αντιπρόεδρος από το πέμπτο κόμμα.

Τούτο σημαίνει ότι αντιπροέδρους θα εκλέξουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.

Η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα εκλέξουν αντιπροέδρους. Δεν αποκλείεται, πάντως, είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή να υπάρξει τροποποίηση του κανονισμού ούτως ώστε να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα στο προεδρείο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επανεκλεγούν περισσότερα από πέντε.

Ένα ζήτημα που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι οι θέσεις που πρόκειται να καταλάβουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες στα έδρανα της Ολομέλειας, καθώς έχουν εισέλθει τρία νέα κόμματα στη Βουλή (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά) ενώ δεν εξελέγησαν βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές είθισται να κάθονται από τα αριστερά προς τα δεξιά ανάλογα με τη θέση του κόμματός τους στο ιδεολογικό φάσμα.

Εξαίρεση σε αυτή την πρακτική είχε αποτελέσει, πάντως, ο ΛΑΟΣ οι βουλευτές του οποίου είχαν καταλάβει τις θέσεις στα ορεινά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι αναφέρουν πάντως ότι θα δοθεί η ευκαιρία στα κόμματα να καταλάβουν από μόνα τους τις θέσεις που επιθυμούν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις